20.12.2012
Kielikampus käynnisti keskisuomalaisten opettajien pyynnöstä vaihto-opiskelija ohjelman, jonka puitteissa välitimme Jyväskylän yliopiston vaihto-opiskelijoita kouluille kertomaan kotimaastaan ja kulttuuristaan. Vaihto-opiskelija saapui koululle suomalaisen opiskelijan kanssa (vierailun suunnitteleminen ja toteutus tapahtui yhteistyössä) tai yksin. Opiskelijat osallistuivat kouluvierailullaan kieltenopetukseen, koulun kansainvälisyyteen liittyvään projektiin tai kielitapahtumaan.
10.12 - 13.12.2012
Kielikampuksen vaihto-opiskelijaohjelman puitteissa Kypärämäen koululla vieraili 10.-13.12.2012 kahdeksan vaihto-opiskelijaa. Opiskelijat kertoivat koulun oppilaille englanniksi kotimaastaan ja sen kulttuurista sekä ajankohtaisesti maansa jouluvietosta. Koululaiset saivat aimo annoksen kansainvälisyyttä taiwanilaisen, kreikkalaisen, etiopialaisen, belgialaisen, italialaisen, japanilaisen, marokkolaisen ja puolalaisen vaihto-opiskelijan ansiosta.
04.12 - 05.12.2012
Helsingin messukeskus täyttyi tänäkin vuonna tiedonjanoisilla abiturienteilla eri puolilta Suomea. Suomen Lukiolaisten Liiton järjestämillä Studia-messuilla vieraili alustavien tietojen mukaan 13 300 lukiolaista. Kielikampus esittäytyi kahden päivän aikana kuuden henkilökunnan edustajan voimin. Osalla messukävijöistä ei ollut vielä selkeää suunnitelmaa jatko-opinnoista, ja heille Kielikampus tarjosi tietoa Jyväskylän yliopiston runsaasta kielivalikoimasta ja kattavasta sivuainetarjonnasta. Osa kävijöistä taas oli hyvinkin tietoisia siitä, mitä kieltä aikovat jatkossa opiskella, ja halusivat tietää tarkemmin kielten pääsykokeista, opintojen sisällöstä ja uravaihtoehdoista.
26.11.2012
Kielikampuksen opiskelijat järjestivät 26.11. koko päivän pituisen kielitapahtuman jyväskyläläisessä Sepän lukiossa. Kielten opiskelijat yhdessä vaihto-opiskelijoiden kanssa tutustuttivat lukiolaisia seitsemässä eri työpajassa italian, ranskan, saksan, espanjan, venäjän, ruotsin ja englannin kieleen.
16.11.2012
Yliopiston henkilökunnalle ja kaikkien alojen opiskelijoille suunnattuun poikkitieteelliseen paneelikeskusteluun on osallistunut kielten laitoksen vieraileva professori Sue Wright. Wright on Portsmouthin yliopiston emeritusprofessori, joka on kirjoittanut laajasti kielipolitiikasta ja kielisuunnittelusta Euroopassa. Keskustelua on vetänyt tutkijatohtori Taina Saarinen (Solki).
09.11.2012
Kielikampus esittäytyi 9.11.2012 Jyväskylän yliopiston perinteisenä hakijan päivänä, johon osallistui toista tuhatta nuorta toiselta asteelta ja peruskouluista. Kielikampuksen esittelypisteellä kävi runsain joukoin kielten opiskelusta kiinnostuneita oppilaita.
24.09 - 28.09.2012
Kielikampuksen Kielten Viikko oli yliopiston kieltenopiskelijoiden projektikurssin voimin järjestetty tapahtumaviikko, joka juhlisti Euroopan Kielten Päivää (26.9.2012). Euroopan Kielten päivän tarkoitus tiivistää myös koko Kielten Viikon idean: Päivä juhlistaa vanhan mantereen kielellistä monimuotoisuutta. Euroopassa asuu 500 miljoonaa ihmistä, jotka käyttävät kaikkiaan 23 virallista kieltä sekä kymmeniä alueellisia ja vähemmistökieliä. Juhlapäivä painotti, että monipuolinen kielitaito avaa pääsyn eri kieli- ja kulttuuripiireihin. Samaan aikaan kaikilla on kuitenkin myös oikeus käyttää omaa äidinkieltään. Kielten Viikon tarkoitus oli muistuttaa Euroopan kielten valtavasta kirjosta ja juhlistaa kielien moninaisuutta!
30.08 - 01.09.2012
Low Educated Second Language and Literacy Acquisition, LESLLA, for Adults on kansainvälinen tutkijoiden, kouluttajien ja päätöksentekijöiden foorumi, jossa tarkastellaan luku- ja kirjoitustaidottomien sekä vähän tai ei lainkaan koulutusta saaneiden aikuisten maahanmuuttajien kielenoppimista ja -opetusta. LESLLAn tavoitteena on jakaa empiiristä tutkimustietoa, jotta sitä voitaisiin hyödyntää maahanmuuttajien koulutuksen järjestämisessä ympäri maailmaa. Yksi osa foorumin toimintaa on vuosittain järjestettävä symposiumi.
24.08 - 25.08.2012
Kielikampus osallistui 24.8.-25.8. KEOS 2012 Keskisuomalainen kasvatus- ja opetusalan tapahtumaan, jossa oli mukana n. 1500 kasvatus- ja opetusalan ammattilaista. Perjantai- ja lauantaipäivän aikana tapahtumassa tarjoilla oli asiantuntijapuheenvuoroja, luentoja, työpajoja, tietoiskuja, hanketori, tutkimus- ja hanketoimintaa esittelevä posterinäyttely sekä oppimateriaali- ja myyntinäyttely. Kielikampuksen toimintaa esiteltiin hanketorilla sekä posterinäyttelyssä.
11.06 - 15.06.2012
Kielikampus yhteistyössä Jyväskylän kaupungin opetuspalveluiden ja Kielitivoli-hankkeen kanssa järjesti 10-12 –vuotiaille oppilaille kielileirin. Leirin tavoitteena oli saada lapset oppimaan saksan kieltä huomaamatta toiminnan kautta, kokaten, retkeillen, pelaten ja liikkuen. Leirin vetäjinä toimivat saksan opiskelijat kielten laitoksen ja opettajankoulutuslaitoksen henkilökunnan opastuksella. Kurssin järjestämisen perimmäisenä tarkoituksena oli synnyttää positiivinen asenne saksan kieltä kohtaan ja siten vaikuttaa oppilaiden myöhempiin kielivalintoihin. Kielikampus pyrkii tekemään leiristä jokavuotisen perinteen, seuraavina vuosina tutustumisen kohteena voi olla ranskan, ruotsin tai venäjän kieli.
04.06 - 07.06.2012
Kielikampus järjesti soveltavan kielentutkimuksen kansainvälisen konferenssin Insights into applied linguistics: languaging, agency, and ecologies. Jo perinteeksi muodostunut kesätapahtuma järjestettiin nyt 30. kertaa ja se kokosi paikalle n. 150 osanottajaa.
Tämänvuotinen tapahtuma pohti soveltavan kielentutkimuksen uusia haasteita. Kutsuttuina puhujina olivat Yrjö Engeström, Annalisa Sannino, Alastair Pennycook, Claire Kramsch, Timo Järvilehto, Stephen Cowley, Steven L. Thorne ja Leo van Lier, jotka lähestyivät kieltä uusista, monitieteisistä ja innovatiivisista näkökulmista.
19.05.2012
Kielikampus osallistui 20. kerran järjestettävään Yläkaupunki yö -tapahtumaan monipuolisella ohjelmalla Mäki Matin perhepuistossa. Kielten opettajiksi opiskelevat vetivät kielisuihkutustuokioita ruotsiksi, ranskaksi, saksaksi ja englanniksi aurinkoisen aamupäivän aikana. Lasten parissa suurimman suosion saavuttivat Jos sull lysti on ja Elefanttimarssi -laulut ruotsiksi, ranskankielinen liikennehippa, Eläintango-laulu saksaksi ja Kapteeni käskee leikki englanniksi. ”Kielitehtaan” tehtäväpisteissä koululaiset saivat kokeilla sanapelejä usealla eri kielellä, pohtia englannin kielen muuttumista, saksan ja ruotsin samankaltaisuutta sekä testata sanastotietouttaan ja oppimistyylejään.
21.03 - 23.03.2012
Maaliskuussa kaupunki oli juhlatuulella, kun Jyväskylän 175-vuotissyntymäpäivää vietettiin keväisenä kaupunkitapahtumana kuun lopussa, maanantaista sunnuntaihin (19.-25.3.2012). Synttäriviikon jokaiselle päivälle oli luvassa monipuolista ohjelmaa, muun muassa luentoja, avoimien ovien tilaisuuksia, synttärijuhlia, näyttelyjä ja kulttuuriohjelmaa kaikenikäisille.
15.03.2012
Oppimateriaalit määrittelevät merkittävästi opetuksen etenemisen jokaisella kouluasteella. Opetusalalla on yhä enemmän keskusteltu siitä, kehittyvätkö oppimateriaalit riittävästi, vastaavatko ne tämän päivän tarpeita ja mikä on oppimateriaalien rooli koulun opetuskulttuurin kehittämisessä.
Kielikampuksen järjestämän seminaarin tarkoituksena oli tuoda saman pöydän ääreen oppimateriaalien kehittämiseen osallistuneita eri tahoja ja hakea uudenlaisia yhteistyön malleja ja toimintamuotoja heidän vuoropuhelunsa lisäämiseen. Tilaisuudessa käsiteltiin perus- ja toisen asteen äidinkielen ja vieraiden kielten oppimateriaalien tilannetta. Mukana oli opettajia, opiskelijoita ja oppikirjantekijöitä sekä kustantajien ja Opetushallituksen edustajia. Yleisöllä oli mahdollisuus osallistua seminaarin kulkuun mm. interaktiivista äänestyslaitetta käyttämällä.
14.03.2012
Kielikampus oli mukana Jyväskylän yliopiston Asiaa aivoillesi –tiedepäivässä. Professori Hannele Dufva piti yleisöluennon otsikolla Kielet – aivojumppaa ja mielenvirkeyttä. Kielenopettajaksi opiskelevat järjestivät tapahtumaan osallistuneille yläkoululaisille Kielitajutehtaan, jossa koululaisille oli tarjolla erilaisia kieliaiheisia tehtäväpisteitä. Kielitajutehtaassa kävi päivän aikana n. 200 koululaista tutustumassa eri kieliin ja kielellisiin pisteisiin. Ideana oli esitellä kielten kirjoa ja tehtäväpisteiden kautta herätellä kielitietoisuutta ja kielitajua.
27.02.2012
Kielikampus on aloittanut yhteistyön sanomalehti Keskisuomalaisen kanssa. Kielikampuksen tutkijat ja opettajat vastaavat Kielenkiintoista-palstalla lukijoiden kysymyksiin. Kysymysten aihepiiri on Kielikampuksen tutkimuksen ja opetuksen painoalueiden mukaisesti varsin moniulotteinen, ne voivat liittyä kieleen, kielenkäyttöön, kielenoppimiseen, kielenopetukseen, kielipolitiikkaan, monikielisyyteen ja monikulttuurisuuteen. Kielenkiintoista-palsta ilmestyy 1-2 kertaa kuussa Keskisuomalaisen Kotimaan osiossa. Kielikampuksen toiminnan yhtenä tarkoituksena on avata yhteyksiä yliopiston ulkopuolelle ja tarjota kieltä ja viestintää koskevaa tietoa myös ympäröivän, muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin.
02.02 - 14.06.2012
Sally Boyd (Professor in Lingustics at Gothenburg University) piti Kielten laitoksen vierailevana professorina kaksi luentoa Kielikampuksen väelle:
”På vilka språk skriver flerspråkiga ungdomar i Sverige till vardags?” (2. helmikuuta 2012) sekä
”Language and ethnolinguistic identity among young people in Toronto and Sweden – one group, two or many in each context?” (15. helmikuuta 2012).
Juliet Langman (Associate Professor at the University of Texas at San Antonio) piti Kielikampuksen toiminnan osana luennon sekä työpajan jatko-opiskelijoille sekä tutkijoille 9. maaliskuuta 2012. Teemana oli ”Sociocultural perspectives on SLA: Implications for research in content area classrooms”.
Patricia Duff (Professor of Language and Literacy Education at the University of British Columbia) piti luentoa 14.6.2012 tutkimusseminaarin osana Kielikampuksen tutkijoille ja jatko-opiskelijoille, jonka aiheena oli ”New Directions and Issues in Language Socialization Research”.
18.01.2012
Koulutusjohtaja Markku Koponen (EK): Lisää valinnan mahdollisuuksia koulujen kieltenopetukseen
Vuoden 2012 Kari Sajavaara –muistoluennon piti Markku Koponen, joka on urallaan tarkastellut aitiopaikalta suomalaisen työ- ja elinkeinoelämän kielitaitotarpeita. Koponen toimi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n koulutusjohtajana sen perustamisvuodesta 2005 lähtien syyskuuhun 2011 saakka, jolloin hän siirtyi tehtävästään eläkkeelle. Koposen vastuualuetta EK:ssa olivat koulutus-, työvoima- ja maahanmuuttopolitiikka. Tätä ennen hän toimi EK:n toisessa perustajaorganisaatiossa, Palvelutyönantajat ry:ssä, vuodesta 1987 lähtien, viimeiset vuodet yhteiskuntayksikön johtajana. Aiemmin Koponen on työskennellyt myös vakuutusalalla sekä opetustehtävissä eri kouluasteilla.
01.01 - 31.01.2012
Jyväskylän yliopiston kielten laitoksen opiskelijat osallistuvat vuoden 2012 tammikuussa Jyväskylän yläkoulujen seiskaluokkalaisille ja heidän vanhemmilleen järjestettyihin valinnaisvanhempainiltoihin. Vanhempainilloissa opiskelijat kertovat valinnaisten kielten tärkeydestä myöhempien opintojen sekä työelämän kannalta edistääkseen oppilaiden monipuolisia kielivalintoja.