Opettajasi avoimessa, Ari Kiviniemi: Ongelmajätteestä ongelman ratkaisuksi

Lähes jokaiselta meistä löytyy nurkista vanhaa elektroniikkaa, joka lojuu vuosikausia käyttämättömänä. Usein tähän on syynä se, ettei vanhalle elektroniikalle yksinkertaisesti jakseta tehdä mitään. Elektroniikka kun ei ole helposti kierrätettävää jätteenä, eikä toisaalta tarpeeksi arvokasta, että sen voisi myydä. Niinpä vanhat puhelimet, tabletit ja tietokoneet muuttuvat ajan myötä joko sisustuselementeiksi tai täyttävät asuntojen häkkivarastot.
Elektroniikkajätteessä piilee suuria mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
Monet eivät kuitenkaan tiedä, että elektroniikka sisältää arvokkaita raaka-aineita. Näiden kierrätyksen salat olemme juuri saamassa haltuun.
Kuka olen: Opettaja unelmatyössään.
Mitä teen avoimessa: Toteutan unelmaani.
Työssäni on mahtavaa: Opiskelijakontaktit, paperityöt ei niinkään.
Vapaa-ajallani: Lähinnä rentoudun, yksin ja ystävien kanssa.
Pohdin: Voisiko tämänkin ilmaista vielä selkeämmin?
Terveiset opiskelijoille: Motivoitunut opiskelija motivoi opettajaakin!
Elektroniikkajätteen aarreaitta
Piirilevyjen sisältämät melko pienet määrät arvokkaita alkuaineita ovatkin itse asiassa suuri määrä arvokkaita alkuaineita, kun otetaan huomioon elektroniikkaromun valtava määrä maailmassa. Ekologisuuden kannalta tällainen kierrätys on vain voittoa, sillä ongelmallisesti hävitettävän jätteen määrä vähenee, ja samalla myös uuden, maaperästä louhitun materiaalin tarve vähenee. Elektroniikkajätteessä piilee siis suuria mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
Akku- ja elektroniikkateollisuuden kannalta tärkeät mineraalit jakautuvat planeetallamme epätasaisesti: esimerkiksi kobolttia ja harvinaisia maametalleja on paljon poliittisesti epävakailla alueilla. Tästäkin syystä elektroniikkajätettä olisi parempi kierrättää niin tehokkaasti kuin mahdollista.
Luomassa toimivampaa ihmiskuntaa
Nykypäivän jätteellä on paljon käyttöä raaka-aineena. Kyse on vain teknologian kehityksestä ja innovatiivisten ratkaisujen tekemisestä. Suuria askeleita on vielä otettavana esimerkiksi muovin ja muiden fossiilisten materiaalien kierrättämisessä.
Maaöljypohjainen muovi hajoaa hitaasti ekosysteemeissä, kuten Tyynenmeren ongelmalliset jätepyörteet osoittavat. Lisäksi syntyvä mikromuovi on terveysuhka myös ihmisille. Nämä tuottavat merkittäviä ongelmia sekä ympäristölle että yhteiskunnalle.
Yliopistojen perustutkimus on alusta, josta versoo käyttökelpoisia sovelluksia ihmiskunnan hyväksi. Työtä riittää kaikissa vaiheissa: perustutkimuksessa yliopistoissa, jatkokehityksessä yrityksissä sekä testauksessa ja käyttöönotossa. Onko sinulla ideoita, joita muut eivät ole tulleet ajatelleeksi? Yliopisto on paikka, jossa ideat muuttuvat todellisuudeksi. Miksipä juuri sinä et olisi yksi niistä, jotka tekevät kaikkien elämästä parempaa?
Kemian opinnoissa tutustut teoriaan ja pääset rakentamaan oman kotilaboratorion ruoka- ja siivouskomerosi tarvikkeita hyödyntäen. Monien arkielämän tuotteiden, kuten pesuaineiden ja kosmetiikan, valmistamisessa hyödynnetään kemian osaamista. Myös uudet teknologiset ratkaisut ja materiaalit sekä energiaratkaisut tarvitsevat kemian osaamista.