Mariana Siljamäki
Biography
Olen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori (LitT), ja
opetusalueinani ovat tanssipedagogiikka, kehollisuus ja kehollinen ilmaisu. Opetan lisäksi mm. Asiantuntijana kehittyminen -opintojaksolla ja ohjaan opinnäytetöitä. Graduklinikalla saan kohdata opiskelijoita yksilöllisesti ohjaten heidän pro gradu -tutkielmiaan.
Tärkeänä asiantuntijuusalueenani on kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen liittyvä tutkimus ja opetus. Olen tutkinut aktiivisesti liikunnanopettajaopiskelijoiden kulttuurienvälisen osaamisen
kehittymistä ja sitä, miten kehollista kielenopetusta ja kielitietoisuutta voidaan soveltaa eri oppimisympäristöissä. Jyväskylän yliopiston kulttuuripalkinnon olen saanut monipuolisesta taiteellisesta ja kulttuurienvälisestä työskentelystäni tanssin parissa.
Merkityksellistä yhteistyötä Taideyliopiston kanssa olen tehnyt Taideyliopiston Tutkimusinstituutin vierailevana tutkijana ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssipedagogiikan perusteet -opintojen opettajana. Olen ollut mukana useissa laajoissa, Taideyliopiston johtamissa tutkimushankkeissa, kuten ArtsEqual-hankkeessa (2015–2021) ja Embodied Language Learning through the Arts -hankkeessa (ELLA/2021–2024), jossa tutkin erityisesti kehollista kielen oppimista opettajankoulutuksessa. Toimin kouluttajana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Pedagogisen toiminnan perusteet lasten ja nuorten harrastustoiminnassa -hankkeessa (2022 lähtien). Oma harrastustoiminnan ohjaaminen antaa näkökulmia minulle kouluttajana toimimiseen; opetan tanssia taiteen perusopetuksessa ja olen pilatesohjaaja.
Research interests
Liikuntapedagogiikan väitöskirjatutkimuksessani (2013) tarkastelin, miten tanssi voidaan nähdä kulttuurikasvatuksena. Tutkimusaihe liittyi sekä tanssipedagogiikkaan että lisääntyneeseen keskusteluun monikulttuurisuudesta ja kulttuurien välisistä eroista ja samanlaisuuksista. Vuosina 2015-2016 olin mukana Erasmus-hankkeessa, (IRIS), jossa tarkasteltiin rasismia ja syrjintää liikunnassa ja urheilussa. Tanssipedagogiikka ja koulujen nykyisissä opetussuunnitelmissa painotettu kehollisuus ovat myös keskeisiä tutkimusaiheitani, joista olen kirjoittanut tutkimusartikkeleita. Olen tutkijana laajassa, Suomen Akatemian rahoittamassa ArtsEqual-tutkimushankkeessa vuoteen 2020 saakka(hankenumero 293199). ArtsEqual-hankkeessa on yhteensä kuusi tutkimusryhmää, joista kuulun Arts@School-ryhmään. Se kohdistaa huomionsa siihen, miten taide voi tukea tasa-arvoisia mahdollisuuksia oppimiseen ja osallistumiseen suomalaisissa kouluissa. Tutkimusryhmän johtajana toimii professori Eeva Anttila Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Tutkimuksen keskeisenä lähtökohtana on tukea uuden perusopetuksen opetussuunnitelman jalkautumista ja käytännön toteutusta liittyen yhteisöllisyyteen, toiminnalliseen oppimiseen, tasa-arvoon sekä yhdenvertaisuuteen ja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin. ArtsEqual-tutkimushankkeessa tutkin myös mm. kinesteettistä/kehollista kielenopetusta ja sitä, millä tavalla sitä voidaan hyödyntää koulun monikulttuuristen ryhmien opetuksessa.