Career counselling and planning

Career planning is a part of your study planning.

Table of contents

Career counselling and career planning will accompany your studies from the start. When you make your personal study plan (HOPS), you lay the groundwork for your career plan. During your studies, it is a good idea to stop and assess your own goals and the knowledge and skills you need. As your goals become more clear, it is important that you update your study plan, for example in terms of elective studies.

The study planning related teaching and counselling, informative sessions and events organised by your degree programme are part of the university's career counselling service. Portfolio work and the articulation of your skills is also a part of developing your expertise. Identifying your own skills will provide a basis for building your CV, for example.

Throughout your studies, the aim of career counselling and planning is to ensure that upon graduation you have good prospects of finding a job that matches your ambitions.

KUDIN.FI â€“ Self-assessment of career skills

Kudin.fi is a self-assessment tool designed to support you in your career planning and study path. Career planning is about a holistic approach to the future and building your own expert identity. By identifying the issues and challenges related to your own career planning, you will also be able to better develop your career skills during your studies and in your career. The self-assessment includes three questionnaires:

  • Career readiness: assess your knowledge and skills needed in career planning and employment
  • Strengths during change and transition: evaluate your resources and capacities to cope with changing working life
  • Career choices and decision-making: assess your decision and choice making skills

Choose the questionnaires that interest you or answer all of them. Based on your answers, you will receive written feedback and tips on how to develop your career skills. You can log in to the questionnaires with your university username.

Further instructions

Select instructions for your studies

HYTK - Kieli- ja viestintätieteiden laitos

Kieli- ja viestintätieteiden laitoksen ohjeita urasuunnitteluun

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Alla olevilla ohjeilla helpotat tietäsi työelämään.

Itsetuntemus

Urasuunnittelun voi aloittaa miettimällä millainen ihminen olet: millainen olet luonteeltasi, mikä kiinnostaa ja innostaa, mitä asioita arvostat elämässä nyt ja mitä ajattelet arvostavasi tulevaisuudessa. Sinun kannattaa kysyä itseltäsi, mitä haluat työltäsi. Esim. haluatko ehdottomasti käyttää työssäsi samoja tietoja ja taitoja mitä olet opiskellut, ovatko hyvä palkka tai esimiesasema sinulle tärkeitä, haluatko luovaan työhön vai pidätkö enemmän rutiineista? On hyvä pitää mielessä, että kaikkiin työpaikkoihin ei haeta ensisijaisesti ulospäinsuuntautunutta markkinamiestä/-naista, vaan erilaiset työtehtävät vaativat erilaisia temperamenttipiirteitä. Itsenäiselle ja tunnolliselle puurtajallekin on oma tilauksensa.

Seuraavilta sivustoilta löytyy testejä, jotka auttavat sinua arvioimaan itseäsi, lisäämään itsetuntemustasi, kuvailemaan taitojasi ja vahvuuksiasi ja antamaan esimerkkejä siitä, miten taitosi ja vahvuutesi ilmenevät eri tilanteissa.

  •  (A-ura)
Tietämys työmarkkinoista

Opiskelun aikana kannattaa kartuttaa tietämystään työtehtävistä, joissa viestintä-, kieli- ja kulttuuriasiantuntemusta tarvitaan. Laitos, alan ammattijärjestöt, TE-toimisto, yliopiston työelämäpalvelut sekä ainejärjestöt järjestävät työelämäaiheisia tapahtumia ja luentoja. Näissä tilaisuuksissa voi kuulla uratarinoita ja saada tietoa työelämän osaamistarpeista ja työnkuvista. Työmarkkinatietoutta voi lisätä myös yliopistojen sijoittumisseurantojen avulla. Näissä kartoitetaan valmistuneiden sijoittumista työelämään systemaattisesti yhden ja viiden vuoden kuluttua valmistumisesta. Voit tutustua verkkosivuilla oleviin uratarinoihin, joissa työelämään siirtyneet kertovat opinto- ja työllistymispolustaan ja työelämän tarpeista. Lisäksi kannattaa seurata työpaikkailmoituksia, sillä vaikka et olisikaan aikeissa hakea työtä, näet millaisiin tehtäviin ja millaisilla osaamisvaatimuksilla ihmisiä tällä hetkellä rekrytoidaan.

Valinnaisten opintojen valinnat ja työelämässä vaadittavat taidot

Kun tietoisuus omista mieltymyksistä, taipumuksista ja työelämämahdollisuuksista on kasvanut, kiinnostava ammattikuva voi alkaa hahmottua ja valinnaisten opintojen valinta tulla helpommaksi. Koska kieli- ja viestintätaidot ovat vain osa ammattitaitoa, oikeastaan useimmiten työväline, sivuaineilla on ratkaiseva merkitys työllistymisessä. Tutkintoon kannattaa valita taloustieteitä, yhteiskuntatieteitä tai vaikkapa oikeustiedettä. Oman yliopiston valinnaisten opintojen lisäksi kannattaa tutustua ainakin Jyväskylän ja muiden avoimien yliopistojen, Jyväskylän kesäyliopiston ja verkostoyliopistojen tarjontaan. Aineyhdistelmiä suunnitellessasi voit pohtia, kannattaako tähdätä monipuoliseen tutkintoon vai valita sisällöllisesti toisiaan hyvin tukevia aineita. Joskus hyvinkin epätyypilliseltä vaikuttava oppiainevalikoima saattaa muodostua valtiksi työmarkkinoilla.

Työharjoittelu on hyvä keino parantaa työelämävalmiuksia ja työllistymismahdollisuuksia. Mikä tahansa työ laajentaa osaamista, työelämätietoutta ja itsetuntemusta, mutta oman alan työ/harjoittelukokemus on hyvin arvostettua työmarkkinoilla.

Lisäksi useissa akateemisissa työtehtävissä vaaditaan tietotekniikka-, tiedonhaku- ja tiedonkäsittelytaitoja, luovuutta ja muutosvalmiutta.

°Õ²âö²Ô³ó²¹°ì³Ü³Ù²¹¾±»å´Ç³Ù

Työnhakutilanteessa sinun täytyy osata kertoa itsestäsi ja omasta osaamisestasi. Miksi työnantajan kannattaisi valita juuri sinut? Mitä osaamista sinulla on tarjota työnantajalle ja miten osaamisesi ilmenee tai on ilmennyt käytännössä? Henkilökohtaisista ominaisuuksista ja myös harrastuksista (esim. järjestötoiminta) kertominen on tärkeää, sillä usein ne luovat pohjan sellaiselle asiantuntijuudelle ja osaamiselle, jonka kehittämiseen sinulla on valmiuksia ja potentiaalia, mutta joka ei ole vielä sopivien työtehtävien puutteessa päässyt toteutumaan. Kansainvälisessä vaihdossa saadut kokemukset ja myös muu ulkomaan kokemus ovat tärkeitä esiintuotavia asioita työnhaussa. Työnantajat arvostavat kansainvälisen kokemuksen lisäksi muutosvalmiutta ja rohkeutta ottaa haasteita vastaan. 

Olennainen osa työnhakua ovat hyvät työnhakudokumentit. Verkosta löytyy ohjeita hakemuksen ja ansioluettelon laadintaan, ja myös yliopiston ura- ja rekrytointipalvelu neuvoo niiden laadinnassa.

Opetussuunnitelmissa on kuvattu tutkintojen, opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen osaamistavoitteet. Kursseilla kehittyvät myös . Opetussuunnitelmien kuvauksia voi käyttää apuna miettiessä omaa osaamistaan ja sen kuvaamista työnantajalle.

Suurin osa työpaikoista ei tule yleiseen hakuun vaan ne täytetään avointen hakemusten ja verkostojen kautta. Kannattaa siis seurata, mitä yhteiskunnasta ja yrityksistä kirjoitellaan mediassa, ja pitää mielessään vanhat työ- ja harjoittelupaikat ja niiden kautta saadut kontaktit, harrastus- ja järjestökaverit, opiskelijatoverit, sukulaiset, tuttavat, näiden tuttavat jne. Kysele ihmisiltä heidän työstään ja etsi aktiivisesti tietoa myös eri medioista.

Useat yritykset ilmoittelevat avoimista työpaikoista omilla sivuillaan, tai sivujen kautta voi jättää avoimen hakemuksen.

Työpaikkoja ilmoittavia sivustoja on useita. Voit löytää työ- ja harjoittelupaikkoja sekä projekti-/opinnäytetyötarjouksia mm. seuraavien sivustojen kautta:

Faculty of Mathematics and Science

Matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta valmistuneet voivat työskennellä hyvin monenlaisissa tehtävissä. Omaa osaamista voi suunnata valinnaisilla opinnoilla, harjoittelulla, vaihto-opinnoilla, mutta myös harrastukset, esimerkiksi järjestötoiminta tai blogin pitäminen, voivat ohjata uraa. Opintojen aikaisilla valinnoilla voit vaikuttaa siihen, millaisia taitoja sinulle kehittyy tai millaiset asiat tai työelämän toimialat tulevat sinulle tutuiksi. Muista kuitenkin, että valinnat eivät kuitenkaan automaattisesti johda johonkin työpaikkaan, vaan urapolkuun vaikuttaa opintojen aikana hankittujen tietojen ja taitojen lisäksi työkokemus, muu elämäkokemus eikä sattumankaan osuutta voi vähätellä.

Apua valintojen tueksi voi hakea esimerkiksi näiltä työelämäosaamisen ohjesivuilta, valmistuneiden sijoittumistutkimuksista, HOPS-ohjaajilta, erilaisilta urasuunnittelusivuilta, alumnien tarinoista jne. Kannattaa muistaa, että opintojen aikana kertyy paitsi alakohtaisia erikoistaitoja myös yleisiä työelämätaitoja, kuten esim.

  • viestintätaidot (oman työn raportointi suullisesi ja kirjallisesti, esim. työselostukset opettavat raportointitaitoja)
  • tietotekniikkataidot (tekstinkäsittely, data-analyysi, esitysten teko, jne)
  • yleiskielitaito
  • vuorovaikutustaidot, myös kulttuurien väliset vuorovaikutustaidot (osaa toimia ryhmässä ja työyhteisön jäsenenä, kyky toimia erilaisten ihmisten kanssa)
  • tiedonhankintataidot, kriittinen arviointi/lähdekriittinen ajattelu
  • loogisen päättelyn ja perustelun taidot.

Alakohtaisia erityistaitoja voivat olla esimerkiksi jonkin tutkimusmenetelmän tai laitteen syvällisempi tuntemus tai tietotekniset erityisaidot (esim. ohjelmointitaidot). Työelämässä tarvittavat taidot kehittyvät opiskelun aikana erilaisissa oppimistilanteissa (yksin, ryhmässä, projektityöskentelyssä), erilaisissa työpaikoissa, harjoittelussa ja harrastuksissa. Työelämää ei kannata ajatella liian kapeasti (opettaja vai tutkija?). Ota selvää, mitä alaltasi valmistuneet tekevät, millaisissa tehtävissä he toimivat. Alkuun pääsee esimerkiksi , TE-toimiston tai tutustu luonnontieteen aloihin ja yrityksiin sivuilla.


MLTK:n omat työelämä-opinnot ja tapahtumat 

MLTK koordinoi , joka on tarkoittetu enemmän maisterivaiheen opiskelijoille. Kurssin toteutus suunnitellaan ainelaitosten kanssa yhteistyössä. Tiedekunta järjestää myös muunlaisia työelämään siirtymistä orientoivia tapahtumia opiskelijoille mm.  ja  kanssa yhteistyössä.

HYTK - Historian ja etnologian laitos

Follow the general instructions above.

HYTK - Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos

Follow the general instructions above.

HYTK - Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos

Follow the general instructions above.

Faculty of Information Technology

Follow the general instructions above.

Faculty of Education and Psychology

Follow the general instructions above.

Jyväskylä University School of Business and Economics

Follow the general instructions above.

Faculty of Sport and Health Sciences

Follow the general instructions above.

Matematiikka ja tilastotiede

Ura- ja opintoneuvojat

  • Juha Lehrbäck, matematiikan aineenopettajat ja sivuaineopiskelijat
  • Tuomo Äkkinen, matematiikka
  • Juha Karvanen, tilastotiede ja datatiede
  • Salme Kärkkäinen, tilastotiede ja datatiede (pois töistä)
  • Sara Taskinen, tilastotiede ja datatiede

Music and Science

Bachelor's degree

In the Music and science bachelor's programme, you will get support in planning your studies and your future career from your personal study plan (HOPS) adviser, as well as in courses that focus on planning your studies and exploring potential career paths.

In career counselling and planning study units, you will practice goal setting, time management and study skills, as well as identify and strengthen your own metacognitive skills and self-awareness, and understand the importance of motivation for progressing in your studies.

In the first year of study, group and individual counselling is integrated into the course MUSY1001 Study and Career Planning (2 credits), which includes creating a personal study plan (eHOPS), reflecting on the importance of minor subject choices in relation to employment and career development, creating an internationalisation plan and starting portfolio work.

In the Bachelor's degree in Music and Science, almost half of the studies are electives that build up your own expertise. It is worth choosing study modules and courses that not only interest you, but also support your employment. Elective studies start in the first year of your studies.

Second year students can request individual counselling times from their HOPS advisor, if necessary.

The third year students receive individual and group counselling as part of the course MUSA1012 Bachelor's Thesis and Seminar (10 cr), during which they update their personal study plan (eHOPS). The study unit MUSA1073 Professional Expertise in the fields of music, art and culture (5 cr) introduces students to the expertise needed in the cultural sector, familiarises them with their own field of work, and helps them to identify their own expertise and practice describing it both orally and in writing in the form of portfolio work. During the study unit, students will also practise writing a CV and a job application.

Course descriptions can be found in the curriculum.

Master's degree

The Master's degree in Music and Science career counselling study units help students to develop their academic expertise through portfolio work, and provide opportunities to apply and develop their own skills in practical work. In the work-life skills modules, teaching is in Finnish and in English, and students can complete the required assignments in the language of their choice (Finnish/English).

During the first year of studies, every master's student is assigned a personal HOPS advisor who helps in creating the study plan. In the second year of studies, the designated supervisor of the student's Master's thesis acts as the HOPS advisor.

All master students of Music and Science participate in a portfolio seminar, where the applicability of their knowledge and skills in professional tasks is assessed. This includes evaluating personal strengths and areas for development related to the professional field, as well as reflecting on personal growth and professional goals. The portfolio seminar is linked to on-the-job learning and is carried out in the same academic year with either a work life project or a internship in your home country or abroad. Practical training can be substituted with the Project course if the student has not included it in the bachelor's degree. It is recommended that courses on transferable skills are taken in the second year of the Master's programme.

Development, Education and International Cooperation (DEICO)

Follow the general instructions above.

Language, Globalization and Intercultural Communication (LAGIC)

Follow the general instructions above.

Arkistonhallinta

Follow the general instructions above.

Etnologia ja antropologia

Follow the general instructions above.

Historia

Follow the general instructions above.

Kulttuurit ja yhteisöt muuttuvassa maailmassa

Follow the general instructions above.

Englannin kieli

Follow the general instructions above.

Espanjan kieli

Follow the general instructions above.

Journalistiikka

Follow the general instructions above.

Romaaninen filologia

Follow the general instructions above.

Ruotsin kieli

Follow the general instructions above.

Saksan kieli ja kulttuuri

Follow the general instructions above.

Soveltava kielitiede

Follow the general instructions above.

Suomalainen viittomakieli

Follow the general instructions above.

Suomen kieli

Follow the general instructions above.

Venäjän kieli ja kulttuuri

Follow the general instructions above.

³Õ¾±±ð²õ³Ù¾±²Ô³Ùä

Follow the general instructions above.

Kirjallisuus

Follow the general instructions above.

Kulttuuriympäristön tutkimus

Follow the general instructions above.

LuoMus, musiikin aineenopettajan suuntautumisvaihtoehto

Follow the general instructions above.

Museologia

Follow the general instructions above.

Musiikkikasvatus

Follow the general instructions above.

Musiikkitiede

Follow the general instructions above.

Nykykulttuurin tutkimus

Follow the general instructions above.

Taidehistoria ja taidekasvatus

Follow the general instructions above.

Sosiaalityö, Jyväskylä ja Kokkola

Follow the general instructions above.

Yhteiskuntatieteet ja filosofia

Follow the general instructions above.

Kognitiotiede

Follow the general instructions above.

Koulutusteknologia

Follow the general instructions above.

Kyberturvallisuus

Follow the general instructions above.

Teknologiajohtaminen (DI)

Follow the general instructions above.

Tieto- ja ohjelmistotekniikka (DI)

Follow the general instructions above.

°Õ¾±±ð³Ù´ÇÂáä°ùÂá±ð²õ³Ù±ð±ô³¾Ã¤³Ù¾±±ð»å±ð

Follow the general instructions above.

Tietojenkäsittelytiede, Jyväskylä ja Kokkola

Follow the general instructions above.

Turvallisuus ja strateginen analyysi

Follow the general instructions above.

Artificial Intelligence (AI)

Follow the general instructions above.

Cognitive Computing and Collective Intelligence (COIN)

Follow the general instructions above.

High-Performance Computing, Specialisation in Computer Science (HPC)

Follow the general instructions above.

Information Systems (IS)

Follow the general instructions above.

Aineenopettajan pedagogiset opinnot

Follow the general instructions above.

Erityispedagogiikka

Follow the general instructions above.

Kasvatustiede ja aikuiskasvatustiede

Follow the general instructions above.

Luokanopettajakoulutus

Follow the general instructions above.

Luokanopettajan aikuiskoulutus, Kokkola

Follow the general instructions above.

Ohjausala

Follow the general instructions above.

Psykologia

Follow the general instructions above.

Varhaiserityispedagogiikka

Follow the general instructions above.

Varhaiskasvatus

Follow the general instructions above.

Varhaiskasvatus, Kokkola

Follow the general instructions above.

Brain and Data Science (NeuroData)

Follow the general instructions above.

Development, Education and International Cooperation (DEICO)

Follow the general instructions above.

Educational Sciences (EDUMA)

Follow the general instructions above.

Kauppatieteet

Follow the general instructions above.

Taloustiede

Follow the general instructions above.

Banking and International Finance (BIF)

Follow the general instructions above.

Corporate Environmental Management (CEM)

Follow the general instructions above.

Digital Marketing and Corporate Communication (DMCC)

Follow the general instructions above.

International Business and Entrepreneurship (IBE)

Follow the general instructions above.

Responsible Management and Business of Sport (RESPO)

Follow the general instructions above.

Liikunnan yhteiskuntatieteet

Follow the general instructions above.

Liikuntabiologia

Follow the general instructions above.

Liikuntapedagogiikka

Follow the general instructions above.

Liikuntapsykologia

Follow the general instructions above.

Terveystieteet

Follow the general instructions above.

Valmennustiede

Follow the general instructions above.

Biology of Physical Activity

Follow the general instructions above.

Psychology of Physical Activity, Health and Well-Being

Follow the general instructions above.

Responsible Management and Business of Sport (RESPO)

Follow the general instructions above.

Bio- ja ympäristötiede

Follow the general instructions above.

Fysiikka

Follow the general instructions above.

Kemia

Follow the general instructions above.

Nanotiede

Follow the general instructions above.

Biological and Environmental Science, Specialisation in Aquatic Science

Follow the general instructions above.

Biological and Environmental Science, Specialisation in Ecology and Evolutionary Biology

Follow the general instructions above.

Chemistry and Analytics for Circular Economy.

Follow the general instructions above.

High-Performance Computing, Specialisation in Chemistry

Follow the general instructions above.

High-Performance Computing, Specialisation in Physics

Follow the general instructions above.

Nanoscience, Specialisation in Cell and Molecular Biology

Follow the general instructions above.

Nanoscience, Specialisation in Chemistry

Follow the general instructions above.

Nanoscience, Specialisation in Physics

Follow the general instructions above.

Physics

Follow the general instructions above.

Radiation and its Effects on MicroElectronics and Photonics Technologies

Follow the general instructions above.