
PIRLS-studien i Finland - Internationella studien om läskunskaper
PIRLS () är en internationell studie om barns läskunnighet där man utvärderar elevernas läsförståelse i årskurs fyra. Studien genomförs vart femte år. Den första PIRLS-studien genomfördes 2001. Finland har deltagit i studien 2011, 2016 och 2021. Finland deltar också i den nya omgången av PIRLS-studien, vars huvudstudie sker 2026.
PIRLS-studien leds av TIMSS and PIRLS International Study Center vid Bostons universitet. I det internationella forskningskonsortiet ingår även IEA-sekretariatet () i Amsterdam och IEA:s Data Processing and Research Center i Hamburg. I Finland har studien finansierats av undervisnings- och kulturministeriet och Jyväskylä universitet och det genomförs av Pedagogiska forskningsinstitutet vid Jyväskylä universitet.
Syftet med PIRLS-studien är att ge information för utvecklingen av utbildningssystemet och läsundervisningen i de deltagande länderna. Det handlar inte om att utvärdera enskilda elever, skolor eller lärare, utan syftet är att producera tillförlitlig och mångsidig information om nivån av läsförståelsen och de faktorer som påverkar den för skolor, beslutsfattare, föräldrar, elever och andra som är intresserade av utvecklingen av läskunnigheten. Studien ger en stor mängd information om till exempel om hur föräldrar kan stödja utvecklingen av sitt barns läskunnighet. Den ger också mycket information om skolornas resurser och om undervisningens centrala innehåll.
PIRLS-projektsida med kontaktinformation (på finska)

Finskspråkiga publikationer av PIRLS 2021-projektet
(på engelska) som beskriver utgångspunkterna för undervisning av läsförmåga i olika länder
De internationella data från PIRLS-studierna kan laddas ner härifrån:
