SCA:n toimet hyödyttävät kaloja ja jokihelmisimpukkaa

Ruotsalainen metsäyhtiö SCA (Svensk Cellulosa Aktibolag) on yksi useista tahoista, jotka osallistuvat laajaan, jokielinympäristöjä kunnostavaan LIFE Revives -projektiin. Hankkeen tarkoituksena on parantaa jokihelmisimpukan eli raakun tilaa Pohjois-Ruotsissa, Suomessa ja Virossa. Parin viime vuoden ajan SCA:n toimesta vanhoja tierumpuja on korvattu uudenlaisilla kustannustehokkailla kaarirakenteilla. Nämä rakennelmat luonnonmukaistavat jokiuomaa mahdollistaen raakun poikasvaiheille olennaisen isäntäkalan nousun ylemmäs jokiin ja raakkujen lisääntymisen myös purojen latva-alueilla.

Vaellusesteiden poistaminen Råneå- ja Piteå-jokien valuma-alueilla

Niin ikään LIFE Revives -projektiin osallistuva Norbottenin lääninhallitus valitsi Piteå ja Råneå-jokien valuma-alueilta kunnostuskohteiksi joet, joiden vaellusesteiden poistamisesta koituisi merkittävää hyötyä raakun lisääntymisen kannalta. SCA on poistanut Piteån valuma-alueeseen kuuluvalta Brännmyrbäcken-joelta kaksi kalojen vaellusestettä. Råneå-joen valuma-alueelta on puolestaan poistettu vaellusesteet Kortekaltioträskbäcken-joesta ja Peuraojasta, yksi kummastakin. Korvaamalla perinteiset tierummut kaarilla SCA on saanut palautettua luonnolliset jokiuomat teidenalituskohtiin. Näitä pitkin raakun isäntäkalat pystyvät vaeltamaan vapaasti alueille, missä raakuntoukkien on mahdollista löytää tiensä niiden kiduksille kehittymään pikku simpukoiksi.

Picture 1_FI.jpeg

Paranneltu rakennelma

Menneinä vuosina yleisille ja metsäautoteille rakennettujen putkimaisten tierumpujen on siis huomattu toimivan kalojen vaellusesteinä.

”Nykyään olemme viisaampia metsätalouden sektorilla. Kun korvaamme jokiuomien tierumpuja uusilla, teemme sen luontoa ajatellen. Käytämme suhteellisen yksinkertaista rakennetta sijoittamalla galvanoidun, kaaren muotoisen metallilevyn betoniperustusten päälle, kertoo SCA:n luonnonsuojeluasiantuntija Mariana Jussila Wahlberg.”

Picture 2_FI.jpeg

Jussila Wahlberg näkee kaarirakenteissa monia hyötyjä.

”Sen lisäksi, että rakennelma on yksinkertainen, se on edullinen pystyttää. Sillä on alhaiset ylläpitokustannukset ja sen teoreettinen käyttöikä on noin 80 vuotta. Tämän vuoksi kaarirakenteet ovat käyttökelpoisia myös muissa vesialueiden suojeluun tähtäävissä metsäautotieprojekteissa."