Kuinka monta jokihelmisimpukkaa Virossa elää?

Viimeaikainen kartoitus Pudisoo-joella vahvisti huolenaiheen. Toisaalta myös rohkaisevia uutisia saatiin jokihelmisimpukan eli raakun Virossa elävästä populaatiosta.

Viron ainokainen raakkupopulaatio on levittäytynyt noin 21 km:n pituiselle alueelle Lahemaan kansallispuiston läpi virtaavassa Pudisoo-joessa. Aiemmat arviot populaation koostaa vaihtelevat 10 000:sta 40 000 yksilöön. Selvää on, että populaatio on eristäytynyt ja sen koko on selviytymisen kannalta lähellä kriittistä, mutta tarkka tieto raakkumäärästä on puuttunut.

EU:n LIFE-ohjelman rahoittaman LIFE Revives -projektin puitteissa Viron valtion metsänhoitokeskus (RMK) tulee kartoittamaan Pudisoo-joen raakkukannan perusteellisesti niin hankkeen alussa kuin sen lopussa 2027. Ensimmäinen kartoitus tehtiin kesällä 2022.

Raakkuasiantuntija Aune Veersalun johdolla RMK:n työryhmä laski joessa olevan yhteensä 25 000 raakkuyksilöä. Valitettavasti tämä havainto ei poistanut huolta lajin tulevaisuudesta: selvisi, että Viron ainoa raakkupopulaation koostuu pääasiassa vanhoista yksilöistä. Riittämätön nuorten yksilöiden määrä tarkoittaa, että populaation koko on vaarassa pienentyä yksilöiden luonnollisen ikääntymisen ja toisaalta uusien sukupolvien puuttumisen seurauksena.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kartoituksen yhteydessä löydettiin yhteensä 100 nuorta raakkuyksilöä, jotka olivat levittäytyneet joen eri jaksoille. On lupaavaa, että populaation elinympäristössä on edelleen alueita, joilla raakunpoikaset säilyvät hengissä ja viihtyvät.

Kuva 2 tekstillä.png

Kesän 2022 havainnot korostavat perusteellisen kartoituksen tärkeyttä. Se, että nuorten yksilöiden voitiin todeta paikka paikoin säilyvän hengissä, antaa toivoa RMK:n hankkeessa toteuttamien kunnostustoimien hyödyistä niin raakun kuin muidenkin vesieliöiden säilymisen kannalta Pudisoo-joessa.

Tulevina vuosina RMK:n on tarkoitus kunnostaa useita soita Pudisoo-joen valuma-alueella, rakentaa puusuisteita uoman virtausolosuhteiden parantamiseksi ja uudelleenistuttaa yli 5 000 nuorta raakkuyksilöä jokeen.

Kuva 3 tekstillä.png

Teksti ja kuvat: Katrin Kaldma, RMK:n raakkuasiantuntija