LIFE Revives -hankkeen tilannekatsaus Etelä-Pohjanmaalla ja Jyväskylän yliopiston vierailu Isojoella

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus sai vierailijoita, kun LIFE Revives -hanketta koordinoiva Jyväskylän yliopisto saapui Isojoelle Lapväärtin-Isojoen varrelle.

Lapväärtin-Isojoki joki on yksi kuusivuotisen hankkeen raakkujoista, josta vietiin vuonna 2017 jokihelmisimpukkavanhuksia elpymään Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalle. Vuonna 2021 raakkuvanhukset lisääntyivät onnistuneesti ja kesällä 2022 jopa 125 000 raakunpoikasta tuotiin kotijoelleen Isojoelle. Veden mataluuden ja ison kiintoainemäärän vuoksi suurin osa Isojokeen tuoduista pikkuraakuista siirrettiin jatkokasvatukseen ja talvisäilytykseen Villamon alueella sijaitsevaan käytöstä poistuneeseen kalanviljelylaitokseen. Isojokeen jääneet pikkuraakut siirrettiin soralaatikoissa syvempiin jokikohteisiin Villamon alueella.

Nyt vuoden 2023 touko-kesäkuun vaihteessa joukko LIFE Revives -hankkeen asiantuntijoita sekä Jyväskylän yliopistosta että Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kokoontui Isojoelle tarkastelemaan pikkuraakkujen vointia ja kotipaikkoja.

Touko-kesäkuun vaihteessa asiantuntijoiden retkikokoonpano saapui Etelä-Pohjanmaalle Isojoelle, ja päivä koostui sekä Villamoon sijoitettujen pikkuraakkujen että jokikohteiden esittelystä. Suurin osa Villamon sisätilojen raakuista pidetään läpivirtausaltaissa niille rakennetuissa soralaatikoissa. Loput sisätilojen raakuista ovat läpivirtausaltaissa reikälevyillä. Kesän 2023 aikana on tarkoitus saada kokonaiskuva siitä, kuinka jokihelmisimpukat ovat selvinneet ensimmäisestä vuodestaan niin joessa kuin myös Villamon tiloissa.

Lisäksi ensimmäiseen maastopäivään kuului osana hankkeen seurantatoimia niin sanottujen naulatestien aloitus kesällä 2022 kunnostetuilla Pohjanrannan ja Vidbergin jokikohteilla. Joen pohjaan muokattiin viime kesänä niin taimenen kutusoraikkoja kuin raakunpoikasten asuinalueiksi sopivia alueita, ”lastentarhoja”. Näille joenpohjan sora-alueille upotettiin nyt rautanauloja, ja noin kuukauden jälkeen voidaan kartoittaa kunnostustoimien vaikutuksia joen huokosveden happitilanteeseen. Tuolloin toivotaankin joesta löytyvän ruostuneita nauloja, sillä se kertoo kunnostuksien onnistumisesta sekä hyvästä happitilanteesta (Kuva 1).

Tärkeä osa LIFE Revives -hankkeen toimia on yleisen raakkutietouden ja hankkeen tulosten jakaminen eri tiedotusvälineissä. Toisena maastopäivänä, 1.6.2023, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Jyväskylän yliopisto järjestivät LIFE Revives -hankkeen mediatilaisuuden Isojoella. Paikalle saapui sekä paikallis- että valtakunnallista mediaa Yle Pohjanmaalta, Maaseudun Tulevaisuudelta, Suupohjan Sanomilta sekä Kauhajoki-lehdeltä. Isojoen sivujoella veden virratessa haastatteluja tehtiin monipuolisesti radio-, lehti- sekä videomuodossa. Tilaisuudessa esiteltiin hanketta ja sen ajankohtaisia tuloksia. Paikallaolijat pääsivät näkemään pikkuraakkujen kotioloja niin Villamon entisellä kalaviljelylaitoksella reikälevyillä ja soralaatikoissa kuin jokeen sijoitetuissa soralaatikoissa. Lisäksi pienen pienten raakkujen elon liikkeitä saatiin seurata mikroskoopin linssin läpi (Kuvat 2 ja 3).

Mediasirkus 010623_teksti_varjo.jpg

Mikroskooppi ja soraboxi_010623_teksti.jpg

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Jyväskylän yliopiston välinen yhteistyö jatkuu tiiviisti, ja suunnitelmissa onkin kesän aikana tuoda lisää raakun poikasia Konneveden tutkimusasaemalta Isojoelle kunnostetuille jokikohteille. Kesällä Isojoelle saapuvien pikkuraakkujen uskotaan olevan tarpeeksi isoja ja vahvoja vapautettaviksi joen pohjasoraan ilman soralaatikoiden suojaa.