Projekti
Kuusivuotinen LIFE Revives -projekti käynnistyi syyskuussa 2021 vuosien taustatyön ja suunnittelun tuloksena 12 projektikumppanin voimin. LIFE Revives -hankkeen tavoitteena on parantaa ekologista tilaa 69 Suomessa, Ruotsissa ja Virossa sijaitsevassa joessa, joissa on edustettuina 7 % maiden jokihelmisimpukkapopulaatioista (raakku, Margaritifera margaritifera). Toimenpiteiden tarkoituksena on saavuttaa raakun riittävä suojelustatus sekä parantaa projektimaissa esiintyvien populaatioiden lisääntymiskykyä projektin jälkeen. Tämä pyritään aikaansaamaan seuraavilla toimilla:
Raakun ja sen isäntäkalojenelinympäristöjen kunnostus
Projektin tavoitteena on vähentää jokien valuma-alueilta tulevaa sedimentti- ja ravinnekuormaa sekä lisätä jokielinympäristöjen laatua, luonnon monimuotoisuutta ja kohdejokien yhtenäisyyttä. Erityisesti pyritään parantamaan raakunpoikasten elinympäristöjä sekä vahvistamaan sen isäntäkalojen, Atlantin lohen (Salmo salar) ja taimenen (Salmo trutta), kantoja mm. poistamalla vaellusesteitä. Vaellusesteiden poistaminen mahdollistaa lohikalojen pääsyn niiden luontaisille kutualueille, mikä puolestaan edesauttaa raakkupopulaatioiden elpymistä.
Raakun laitoskasvatus
Hankkeen aikana tullaan projektimaiden yhdeksää uhanalaista populaatiota viljelemään ja kasvattamaan laitosolosuhteissa - Suomessa Konneveden tutkimusasemalla ja Virossa Põlulan kalanviljelylaitoksella. Takaisin kotijokiinsa siirretyistä raakunpoikasista arvioilta 5000–20 000 yksilöä tulee saavuttamaan sukukypsyysiän. Toimenpiteen tavoitteena on vahvistaa kohdepopulaatioita ja estää niiden sukupuuttoon kuoleminen lähitulevaisuudessa samanaikaisesti jokien ekologisen tilan kohentumisen kanssa.
Raakun suojeluasiantuntijuuden ja yleisen raakkutietouden lisääminen
Raakkujen ja lohikalojen suojeluun liittyvää käytännön tietoa ja asiantuntemusta tullaan jakamaan hyödynnettäviksi muissa meneillään olevissa ja tulevaisuuden virtavesien suojelu- ja kunnostusprojekteissa. Hankkeen tulosten kestävyyden varmistamiseksi ja kokonaisvaikutuksen lisäämiseksi on tärkeää välittää ajantasaista tietoa lisäksi niin metsätalouden suunnittelijoille ja ammattilaisille kuin maanomistajille ja muille sidosryhmille. Sidosryhmiltä ja julkiselta taholta saadun tuen määrää ja sitoutumista raakunsuojeluun pyritään vahvistamaan aktiivisella ja kattavalla tiedotuksella.
Innovatiivisten jokiuomakunnostustekniikoiden kehittäminen
Käytettävien menetelmien avulla esimerkiksi jokien hienojakoinen sedimentti kulkeutuu kevättulvien aikana jokitörmille puhdistaen näin raakun elinympäristöjä. Pilottimenetelmänä tullaan rakentamaan ns. raakkujen ”lastentarhoja” kunnostamalla jokien pohjaan pienimuotoisia, raakunpoikasten kasvuun soveltuvia elinympäristölaikkuja. Tavoitteena on osoittaa, että projektissa käytettäviä menetelmiä voidaan soveltaa myös muihin sedimenttiongelmista kärsiviin Euroopan raakkujokiin ja -vesistöihin.
Projektin tavoite on kerätä seurantaan perustuvia tuloksia niin jokikunnostuksista kuin raakun laitosviljelystä hyödynnettäviksi tulevaisuudessa ja tiedotettaviksi asiantuntijoille. Pyrimme myös yhtenäistämään Euroopassa käytössä olevia raakunsuojelumenetelmiä. Lisäksi tavoitteenamme on edistää maankäytön ammattilaisten ja vastaavien sidosryhmien sekä viranomaisten sitoutumista raakut huomioiviin toimintatapoihin tahoillaan.