Kemian maisteriohjelma, uusiutuvien luonnonvarojen ja elinympäristön kemian opintosuunta

Tutkintonimike
Filosofian maisterin tutkinto (M.Sc.)
Tutkinto-ohjelma
Kemian maisteriohjelma
Tutkinnon taso
Maisterin tutkinto
³Û°ì²õ¾±°ì°ìö
Kemian laitos
Opetussuunnitelman voimassaoloaika
01.08.2017-31.07.2020
Laajuus
120 ´Ç±è¾±²Ô³Ù´Ç±è¾±²õ³Ù±ð³Ù³Ùä
Kesto
2 vuotta
Pääasiallinen opetuskieli eli tutkintokieli
suomi

Kuvaus

Kemian maisteriohjelmasta valmistuu kemistejä monipuolisesti eri kemian alan ammatteihin, esimerkiksi tutkimukseen ja tuotekehitykseen julkiselle ja yksityiselle sektorille, erilaisiin asiantuntijatehtäviin sekä kemian alan myynti- ja markkinointitehtäviin. Opintosuunta antaa edellytykset jatkaa opintoja alan tohtoriopinnoissa. Filosofian maisterin tutkintoon vaaditaan edeltävinä opintoina luonnontieteiden kandidaatin (LuK) tutkinto tai tutkintoa vastaavat opinnot.

Kemian maisteriohjelman uusiutuvat luonnonvarat ja elinympäristön kemia opintosuunta käsittää huomattavan osan kemian laitoksen soveltavasta tutkimuksesta. Toiminta keskittyy yhteiskunnallisesti tärkeisiin toimialoihin kuten metsäteollisuuteen, paperiteollisuuteen, metalliteollisuuteen sekä ympäristökemiaan ja siihen liittyvään analytiikkaan. Erilaisten jätemateriaalien sekä biomassan monipuolinen hyödyntäminen ovat toiminnan keskiössä. Tyypillisesti tutkimuskokonaisuuksissa modernien kromatografisten ja spektroskooppisten analyysimenetelmien soveltaminen ja kehittäminen ovat merkittävässä roolissa. Monet tutkimukselliset mielenkiinnon kohteet liittyvät erilaisten teollisuusprosessien kehittämiseen yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.

Opintoihin kuuluva opinnäytetyö tehdään opintosuunnan tutkimusryhmissä ja sen aihepiiri liittyy ryhmissä kulloinkin tehtävään ajankohtaiseen tutkimukseen. Työ toteutetaan usein yhteistyössä muiden akateemisten toimijoiden sekä teollisuuden tai asiantuntijaorganisaatioiden kanssa.

Osaamistavoitteet

Yleisten maisterin osaamistavoitteiden lisäksi uusiutuvien luonnonvarojen ja elinympäristön kemian opintosuunnasta valmistunut opiskelija:

• tietää puun ja muiden lignoselluloosamateriaalien rakenteet sekä kemialliset koostumukset ja hahmottaa monipuoliset mahdollisuudet tuottaa kyseisistä materiaaleista biokemikaaleja, biomateriaaleja ja bioenergiaa
• ymmärtää yleisellä tasolla suomalaisen prosessiteollisuuden tärkeimpien prosessien (kemianteollisuus, metsäteollisuus ja perusmetallien valmistus) toiminnan sekä prosessiteollisuuden energia- ja ympäristövaikutukset
• ymmärtää kromatografialaitteistojen ja spektroskooppisten mittauslaitteiden toimintaperiaatteet, hallitsee kyseisten menetelmien soveltamisen erityyppisten näytteiden analysoinnissa sekä tuntee erilaiset näytekäsittelymenetelmät ja niiden vaikutuksen näytteiden analysoinnissa
• hallitsee metsä- ja kemianteollisuuden orgaaniseen ja epäorgaaniseen analytiikkaan liittyvän itsenäisen laboratoriotyöskentelyn sekä kykenee valitsemaan kuhunkin tarkoitukseen parhaiten soveltuvat menetelmät ja laitteet.
• osaa arvioida eri analyysitekniikoiden hyviä ja huonoja puolia sekä luoda toimivia menetelmiä ongelmallisiin näytetaustoihin.
• osaa tulkita ja tarvittaessa kyseenalaistaa kokeellisia tuloksia ottamalla huomioon mittaustekniikoihin ja määritysmenetelmiin liittyvät virhemahdollisuudet sekä kykenee tekemään tarvittavia muutoksia ja valitsemaan oikean mittaustekniikan
• omaa valmiudet työskennellä kemistinä erilaisissa tehtävissä teollisuudessa tai tutkimuslaitoksissa

Kemian laitoksen filosofian maisterin yleiset osaamistavoitteet löytyvät opinto-oppaasta verkkosivuilta.


Tutkintorakenne

    Vapaasti valittavat opinnot

    Valinnaisia opintoja siten, että filosofian maisterin tutkinnon kokonaislaajuus on vähintään 120 op. Opinnot voivat olla kemian alan syventäviä opintoja ja harjoitustöitä tai muita soveltuvia opintoja. Valinnaisiin opintoihin voi sisältyä myös muiden tiedekuntien (esimerkiksi IT-tiedekunnan tai Kauppakorkeakoulun) tai muiden matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan oppiaineiden opintoja, tai kieliopintoja. Valinnaisiksi opinnoiksi käy myös kansainvälisen liikkuvuusjakson aikana suoritettuja opintoja. Työharjoittelupisteitä voi sisällyttää yhteensä enintään 10 op alemman korkeakoulututkinnon kanssa.