KEMS3250 Röntgendiffraktiomenetelmien perusteet (6 op)

Arvosteluasteikko
0-5
Opetuskieli/-kielet
suomi , englanti
³Õ²¹²õ³Ù³Ü³Ü³ó±ð²Ô°ì¾±±ôö(³Ù)
Kari Rissanen, Manu Lahtinen

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää röntgenkristallografisten menetelmien teoreettiset perusteet ja osaa soveltaa niitä perustasolla kiteisten aineiden karakterisoinnissa yksikidediffraktioon perustuvilla menetelmillä.

Hahmottaa yksikiderakenneratkaisumenetelmän kokeellisella tasolla sekä tiedostaa mittaustekniikkaan liittyviä näyte- ja laiteteknisiä muuttujia.

Suoritustavat

Kurssi suoritetaan harjoitustehtävillä, osallistumalla laitedemonstraation ja kurssin päätteksi järjestettävällä lopputentillä.

³§¾±²õä±ô³Ùö

Kurssilla käsitellään röntgenkristallografian perusteita (mm. röntgen säteilyn synty, kidejärjestelmät, symmetria), laite- ja mittaustekniikkaa (yksikidediffraktio) ja kiderakenteen ratkaisemiseen sekä ratkaisun kuvantamiseen liittyviä metodeja sekä ohjelmistoja. Kurssi sisältää laitedemonstraation ja harjoitustyön (kiderakenteen ratkaisu).

³¢¾±²õä³Ù¾±±ð»å´Ç³Ù

Kurssi luennoidaan vuosittain kolmannessa jaksossa.

Oppimateriaalit

Luentomateriaali ja lisäaineistona alan kirjallisuus.
Tenttimateriaali: luentomateriaali ja oppikirja (Werner Massa, Crystal structure determination, Springer-Verlag Berlin Heidelberg, Germany, 2000)

Arviointiperusteet

Kurssi suoritetaan harjoitustyöllä ja kurssin päätteksi järjestettävällä lopputentillä.
Kurssi voidaan suorittaa myös kirjatenttinä.

Arvosanakohtaiset arviointiperusteet

Kurssin lopuksi suoritettavan lopputentin, yleisen tentin ja kirjatentin maksimipistemäärä on 24. Alimpaan hyväksyttyyn arvosanaan (1/5) tarvitaan 50% pisteistä.

Esitietovaatimukset

Kemian aineopinnot