Anvisningar för mognadsprov

³§¾±²õä±ô±ô²â²õ±ô³Ü±ð³Ù³Ù±ð±ô´Ç
För kandidatexamen granskas innehållet i mognadsprovet av en representant för läroämnet (i allmänhet handledaren för examensarbetet) och språket av en språkgranskare på Movi. I mognadsprovet bevisar studenten sina utmärkta kunskaper i sitt skolbilndningsspråk. Språkgranskning behövs inte om studenten redan har visat sin språkkunskap i ett mognadsprov för en lägre högskoleexamen (t.ex. kandidatexamen inom ett annat ämnesområde/ yrkeshögskoleexamen).
- För magisterexamen granskas innehållet och språket i mognadsprovet av en representant för läroämnet om studenten har visat utmärkta kunskaper skolbildningsspråk i mognadsprovet för en lägre högskoleexamen. Om man inte tidigare har visat behärskning av skolbildningsspråket, bedömer en språkgranskare på Movi språket i mognadsprovet för magisterexamen.
Se Examensförordningen 46 § vid Jyväskylä universitet.
Hur man avlägger mognadsprovet
Inom kandidatexamen kan mognadsprovet avläggas på två olika sätt:
- antingen på Movis kurs vetenskaplig kommunikation (tutkimusviestintä) eller
- vid ett tentamenstillfälle.
Mognadsprovet för magisterexamen avläggs vid ett tentamenstillfälle eller på något annat sätt som examensprogrammet anvisar om.
Mognadsprovet skrivs på skolbildningsspråket. Skolbildningsspråket är det språk man fått sin grundläggande utbildning på, fakulteten ansvarar för att definiera detta. Om studenten har något annat skolbildningsspråk än finska eller svenska, kan hen välja att skriva antingen på finska eller svenska om språkkunskaperna räcker, eller på engelska.
Inom magisterprogrammen skrivs mognadsprovet på det språk som anges av examensprogrammet. Inom engelskspråkiga program skrivs det vanligtvis på engelska. Undantag görs för studenter som har fått sin grundläggande utbildning på finska eller svenska men inte har visat språkkunskap i dessa språk genom ett mognadsprov under en tidigare högskoleexamen. I detta fall skrivs mognadsprovet på skolbildningsspråket.
Bedömningskriterier för språket i mognadsprov
Mognadsprovet bedöms som godkänt eller icke godkänt. Mognadsprovet registreras i studieregistret när både innehåll och språkdräkt är godkända i Sisu. För bedömningskriterierna gällande språket, finns en särskild redogörelse här nere. Bedömningskriterierna för innehållet anvisar utbildningsprogrammen om.
Bedömningskriterierna består av fyra delområden. Enstaka avvikelser från språkvårdens rekommendationer och rättskrivningsregler leder inte direkt till underkänt betyg. Om mognadsprovet underkänns, får studenten handledning före nästa försök. Läs- och skrivsvårigheter beaktas i provarrangemangen och i språkgranskningen. För detta ska studenten kunna uppvisa ett officiellt intyg på sina läs- och skrivsvårigheter.
Textslag och stil
- Texten visar behärskning av den texttyp som är karakteristisk för uppgiften. Den följer strukturen och stilen som är typisk för den representerade texttypen.
- Textens stil är enhetlig genom hela texten och bryts inte av talspråkliga uttryck eller liknande.
Struktur
- Texten koncentrerar sig på det ämne och perspektiv som rubriken anger.
- Texten är en enhetlig och logisk helhet.
- Styckeindelningen i texten återspeglar textens uppbyggnad.
Meningar och satser
- Menings- och satsbyggnaden är mångsidig och flytande:
- Texten domineras t.ex. inte av huvudsatser.
- Identiska menings- och satsstrukturer upprepas inte ständigt efter varandra.
- Menings- och satsstrukturer är felfria:
- Osymetriska konstruktioner, ofullständiga meningar och satsradning ska inte förekomma.
- Reglerna för svensk ordföljd ska följas och syftningarna ska vara entydiga.
- Finskpåverkade konstruktioner såsom t.ex. överanvändning av substantiverande verb (-ande) och för svenskan främmande bruk av genitivbestämningar bör undvikas.
³§±è°ùÃ¥°ì»å°ùä°ì³Ù&²Ô²ú²õ±è;
Texten följer svenskans allmänna skrivregler. Detta gäller t.ex. bruket av stora och små bokstäver samt reglerna för sär- och sammanskrivning.