Fysiikan kandidaattiohjelma, nanotieteiden opintosuunta
Osaamistavoitteet
Luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija tuntee klassisen ja modernin fysiikan perusteoriat ja osaa soveltaa niitä käytännön tilanteissa. Hän osaa tehdä luonnonilmiöitä koskevia havaintoja ja mittauksia sekä kuvata niitä kvantitatiivisesti sekä käyttää numeerista matematiikkaa ja mallintamista fysiikan ongelmien ratkaisemiseen. Hän osaa hankkia, arvioida ja soveltaa fysiikkaa koskevaa tieteellistä tietoa sekä laatia ohjatusti pienimuotoisen tieteellisen tutkielman. Hän osaa työskennellä ryhmässä ja työyhteisössä käyttäen monipuolisesti vuorovaikutustaitoja.
Tutkintorakenne
- Sisällön valinnaisuuden lisätiedot
- Nanotieteiden koulutusohjelmassa tehtävän kandidaatin tutkinnon sivuaineena opintojaksot Perusopintojen laboratoriotyöt 1 ja 2 korvataan opintojaksolla Moderni fysiikka A (5 op, ilman laboratoriotöitä).
- Arvosteluasteikko
-
- 0-5
- Osaamistavoitteet
- Fysiikan perusopintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija ymmärtää fysiikan merkityksen jokapäiväisessä elämässä, ympäristössä, yhteiskunnassa ja teknologiassa. Opiskelija ymmärtää fysiikan peruskäsitteet ja perusteoriat ja hänellä on valmiudet laajentaa ja syventää osaamistaan fysiikan aineopinnoissa. Hän tunnistaa ja ymmärtää luonnontieteen tutkimuksen erilaisia tutkimusmenetelmiä kuten "kynä ja paperi" -menetelmä, kokeellinen havainnointi ja tietokonemallinnus. Lisäksi hän tunnistaa numeerisesti ratkaistavan ongelman ja osaa käyttää ongelmanratkaisuun soveltuvaa tietokoneohjelmistoa. Hän myös osaa tulkita suoraviivaista, kommentoitua tietokoneohjelmaa ja muokata sitä annetun ongelman perusteella. Opiskelija tunnistaa vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitojensa kehittyneen ja on kehittänyt itselleen tavan ja tyylin tehokkaaseen oppimiseen.
- ³§¾±²õä±ô³Ùö
- Fysiikan perusopintoja ovat opintojaksot Lentävä lähtö (2 op), Mekaniikan perusteet (5 op), Värähtelyt ja termodynamiikka (5 op), Sähköopin perusteet (4 op), Sähkömagnetismin perusteet (6 op), Perusopintojen laboratoriotyöt 1 (3 op), Perusopintojen laboratoriotyöt 2 (2 op) ja Nanotiede ja teknologia (2 op).
- Esitietovaatimukset
- Opintokokonaisuuden suorittaminen edellyttää, että opiskelija hallitsee lukion opetussuunnitelman perusteissa määritellyn ydinaineksen, joka sisältyy matematiikan pitkän oppimäärän pakollisiin kursseihin ja fysiikan pakollisiin ja syventäviin kursseihin, sekä tietokoneen käytön perustaitoja (tekstinkäsittely, esitysgrafiikka, taulukkolaskenta ja kuvankäsittely).
- ³¢¾±²õä³Ù¾±±ð»å´Ç³Ù
- Fysiikkaa pääaineena opiskelevat suorittavat perusopintojen kanssa rinnan (1) tutkintoon kuuluvat viestintä- ja kieliopinnot (XYHM001 Akateemiset tekstitaidot ja XYHM002 ³Û³ó³Ù±ð¾±²õ³Ù²âötaidot) ja (2) matematiikan perusopinnot.
- FYSP1001 Lentävä lähtö fysiikkaan (2Ìý´Ç±è)
- FYSP1010 Mekaniikan perusteet (5Ìý´Ç±è)
- FYSP1020 Värähtelyt ja termodynamiikka (5Ìý´Ç±è)
- FYSP1040 Sähköopin perusteet (4Ìý´Ç±è)
- FYSP1050 Sähkömagnetismin perusteet (6Ìý´Ç±è)
- FYSP1081 Perusopintojen laboratoriotyöt 1 (3Ìý´Ç±è)
- FYSP1082 Perusopintojen laboratoriotyöt 2 (2Ìý´Ç±è)
- NANP1001 Nanotiede ja teknologia (2Ìý´Ç±è)
Fysiikan perusopinnot nanotieteilijöille (29 op)
- Arvosteluasteikko
-
- 0-5
- Osaamistavoitteet
- Fysiikan aineopinnoissa laajennetaan ja syvennetään perusopinnoissa omaksuttuja tietoja, taitoja ja osaamista. Aineopinnot suoritettuaan opiskelija tuntee klassisen ja modernin fysiikan perusteoriat ja osaa soveltaa niitä käytännön tilanteissa. Hän osaa tehdä luonnonilmiöitä koskevia havaintoja ja mittauksia sekä kuvata niitä kvantitatiivisesti sekä käyttää numeerista matematiikkaa ja mallintamista fysiikan ongelmien ratkaisemiseen. Hän osaa hankkia, arvioida ja soveltaa fysiikkaa koskevaa tieteellistä tietoa sekä laatia ohjatusti pienimuotoisen tieteellisen tutkielman. Hän osaa työskennellä ryhmässä ja työyhteisössä käyttäen monipuolisesti vuorovaikutustaitoja.
- ³§¾±²õä±ô³Ùö
- Pääaineena fysiikkaa opiskeleville nanotieteilijöille aineopintojen laajuus on 44 op: Moderni fysiikka A (6 op), Mekaniikka (5 op), Sähkömagnetismi (5 op), Kvanttimekaniikka A (ilman laboratoriotöitä, 4 op), Statistinen fysiikka A (6 op) ja Statistinen fysiikka B (4 op) sekä menetelmäopintoina Tietokone fyysikon työvälineenä (2 op), Fysiikan kokeelliset menetelmät (3 op), Fysiikan numeeriset menetelmät (4 op) ja Nanotieteiden laboratoriotyöt, molekylaariset vuorovaikutukset (6 op). Lisäksi aineopintoihin sisältyvät Kandidaatintutkielma (9 op) ja Kypsyysnäyte (0 op).
- Esitietovaatimukset
- Edeltävinä opintoina fysiikan perusopinnot sekä matematiikan perusopintoja (MATP211 Calculus 1, MATP212 Calculus 2 ja MATP213 Calculus 3).
- ³¢¾±²õä³Ù¾±±ð»å´Ç³Ù
- Pääaineena fysiikkaa opiskeleville nanotieteilijöille aineopintojen laajuus on 44 op.
- FYSA1110 Fysiikan kokeelliset menetelmät (3Ìý´Ç±è)
- FYSA2001 Moderni fysiikka, osa A (5 - 6Â op)
- FYSA1120 Tietokone fyysikon työvälineenä (2Ìý´Ç±è)
- FYSA1130 Fysiikan numeeriset menetelmät (4Ìý´Ç±è)
- FYSA2031 Kvanttimekaniikka, osa A (4 - 6Â op)
- FYSA2041 Statistinen fysiikka, osa A (6Ìý´Ç±è)
- FYSA2042 Statistinen fysiikka, osa B (4Ìý´Ç±è)
- FYSA2090 Kandidaatintutkielma (9Ìý´Ç±è)
- FYSA2095 Kypsyysnäyte (0Ìý´Ç±è)
- NANA2001 Nanotieteiden laboratoriotyöt, molekylaariset vuorovaikutukset (6Ìý´Ç±è)
Fysiikan aineopinnot nanotieteilijöille (43 - 46 op)
- FYSY010 Henkilökohtainen opintosuunnitelma (LuK-HOPS) (1Ìý´Ç±è)
- KEMP111 Kemian perusteet 1 (yleinen kemia 1) (5Ìý´Ç±è)
- KEMP112 Kemian perusteet 2 (yleinen kemia 2) (5Ìý´Ç±è)
- KEMP113 Kemian perusteet 3 (epäorgaaninen kemia) (5Ìý´Ç±è)
- KEMP114 Kemian perusteet 4 (orgaaninen kemia) (6Ìý´Ç±è)
- KEMA200 Johdatus laboratoriotöihin (4Ìý´Ç±è)
- BENP1003 Solun elämä (5Ìý´Ç±è)
- BENA2002 Mikrobiologia (3Ìý´Ç±è)
- BENA2004 Genetiikka (4Ìý´Ç±è)
- BENA2006 Virologia (3Ìý´Ç±è)
- BENA2015 Proteiinien rakenne ja toiminta (3Ìý´Ç±è)
- BENA2017 Solubiologia (3Ìý´Ç±è)
- BENA2019 Fysiologia (5Ìý´Ç±è)
- Sisällön valinnaisuus
- Valitaan 26 ´Ç±è¾±²Ô³Ù´Ç±è¾±²õ³Ù±ð³Ù³Ùä
- MATA114 Differentiaaliyhtälöt (4Ìý´Ç±è)
- MATA181 Vektoricalculus 1 (5Ìý´Ç±è)
- MATA182 Vektoricalculus 2 (4Ìý´Ç±è)
- MATA122 Lineaarinen algebra ja geometria 2 (4Ìý´Ç±è)
- ITKP102 Ohjelmointi 1 (6Ìý´Ç±è)
- FYSA1180 Arkipäivän fysiikkaa (2 - 4 op)
- HYVY001 Akateeminen opiskelukyky - muutakin kuin pisteitä (2Ìý´Ç±è)
- URAP001 Näkökulmia työllistymiseen (1Ìý´Ç±è)
Vapaasti valittavat opinnot (26Â op)
Muita opintoja niin, että kandidaatin tutkinnon vähimmäislaajuus on 180 op. Valinnaisiin opintoihin on mahdollista sisällyttää myös kansainvälisen liikkuvuusjakson aikana suoritettuja opintoja. Suositellaan mm. tässä lueteltuja opintojaksoja, erityisesti perusopintotasoisen ohjelmointikurssin, kuten ITKP102 Ohjelmointi 1, suorittamista aineopintojen aikana.