FYSA1110 Fysiikan kokeelliset menetelmät (3 op)

Arvosteluasteikko
0-5
Opetuskieli/-kielet
suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa valita tarkoituksenmukaisen virhearviomenetelmän ja soveltaa yleistä virheen etenemislakia. Opiskelija osaa käsitellä havaintoja tilastollisin menetelmin ja soveltaa normaalijakauman ominaisuuksia sekä tehdä valmista tietokoneohjelmaa käyttäen graafisia esityksiä ja sovittaa pistejoukkoon tarkoituksen mukaisen funktion. Hän osaa käyttää Poisson-jakaumaa laskentakokeiden yhteydessä. Hän osaa myös selittää SI-järjestelmän ja SI-yksiköiden määrittelyn perusperiaatteen, käyttää tyypillisesti sähkösuureiden mittaukseen käytettäviä mittalaitteita ja menetelmiä, selittää lämpötilan mittaamisen yleiset periaatteet ja kertoa termodynaamisen lämpötila-asteikon ja ITS-1990 asteikon eron sekä nimetä gammasäteilyn ilmaisimien perusteena olevat säteilyn ja aineen vuorovaikutukset.

Suoritustavat

Harjoitustehtävät, tentti, laboratoriotyöt.

³§¾±²õä±ô³Ùö

Mittausvirhe, virhelähteet ja virhetyypit, virheiden riippumattomuus; virheen eteneminen laskutoimituksissa (maksimi-minimiperiaatteesta yleiseen virheen etenemislakiin); rajajakaumia (normaali- ja Poisson-jakauma); mittaustulosten tilastollinen analyysi; käyrän sovittaminen pistejoukkoon PNS -menetelmän avulla; SI-yksikköjärjestelmä, sen perusteet ja ylläpito; mittaustekniikkaa: mittalaitteiden kalibrointi; mittaustekniikkaa: mittarit, ilmaisimet, anturit ja tietokoneavusteinen mittaaminen, sähkösuureiden ja lämpötilan mittaaminen; Gammasäteilyn havainnointi.

³¢¾±²õä³Ù¾±±ð»å´Ç³Ù

Ajankohta kevätlukukauden 1. periodi.

Arviointiperusteet

Opiskelijan tulee hyväksytysti suorittaa opintojakson laboratoriotyöt. Opintojakson arvosana lasketaan arvioinnin kohteita painottamalla: harjoitustehtävät (1/3) ja tentti (2/3).

Esitietovaatimukset

Esitietovaatimuksena opiskelijalta vaaditaan Peruskurssien laboratoriotyöt 1 opintojaksolla opittuja mittaustuloksen analysoimisen perustaitoja. Opiskelija osaa tehdä tilastollisen analyysin toistomittauksen yhteydessä, arvioida mittaustulosten luotettavuutta ja virheen etenemistä laskutoimituksissa maksimi-minimimenetelmällä ja esittää tuloksia graafisesti.