Ympäristötieteen maisteriohjelma
Kuvaus
Ympäristötietiedettä opiskelemalla saa monialaiset perusteet ymmärtää tekijöitä, jotka vaikuttavat ympäristön tilaan, ja keinoja ympäristön tilan parantamiseksi. Koulutuksen tavoitteena on antaa sinulle kokonaisnäkemys ihmistoiminnan vaikutuksista ympäristöömme, sekä ympäristöä kuormittavien aineiden vaikutuksista biologisten systeemien toimintaan. Hyvä ympäristötieteen tuntemus antaa sinulle valmiudet toimia ympäristöalan työtehtävissä. Lisäksi koulutus kehittää tieteellistä ajattelua ja valmentaa tieteellisten työtapojen käyttöön. Ympäristötieteen koulutus on poikkitieteellistä eli sosiaalitieteet, taloustieteet ja hallinnolliset tieteet liittyvät siihen läheisesti. Opetuksen painopiste on kuitenkin ympäristötieteen luonnontieteellisissä perusteissa ja teknologisissa sovellutuksissa, erityisesti siinä, miten ihminen vaikuttaa ympäristöön ja miten haitallisia vaikutuksia voidaan vähentää. Tällaista kokonaisuutta opetetaan vain Jyväskylän yliopistossa.
Osaamistavoitteet
Maisteri tuntee syvällisesti ympäristötieteen alan peruskäsitteet ja teoriat sekä tietää keinoja ympäristöön kohdistuvien haittojen vähentämiseen. Hänellä on hyvät valmiudet tieteelliseen tutkimukseen ohjauksen alaisena. Maisteri tuntee ympäristön systeemien toimintaa eri mittakaavoissa, ympäristölainsäädännön asettamat rajoitukset ja vaatimukset sekä tietää, miten tätä osaamista voi soveltaa monenlaisissa käytännön tilanteissa. Hän tuntee myös ratkaisuja joihinkin keskeisimpiin ympäristöongelmiin. Maisteri ymmärtää luonnontieteellisen ympäristön ja sosiaalisten prosessien vuorovaikutuksia sekä ympäristökysymysten monitieteisen luonteen. Hänellä on käsitys sosioekonomisen ja poliittisen ohjauksen merkityksestä yhteiskunnassa. Maisteri on omaksunut hyvän tieteellisen käytännön sekä eettisesti korkeatasoisen kokeellisen työskentelyn periaatteet ja on tietoinen näihin liittyvistä kysymyksistä ja ongelmista.
Maisteri osaa hankkia tuoreinta tietoa ympäristötieteen tieteellisistä kysymyksistä. Hän osaa soveltaa alan teorioita tieteellisten kysymysten ratkaisuun. Maisteri tuntee keskeisimmät tieteellisen aineiston keräämisen, kokeen järjestelyn ja aineistojen analysoinnin menetelmät sekä osaa hakea tietoa avoimista ympäristötiedon keruu- ja jakojärjestelmistä. Maisteri ymmärtää hyvin tieteellisiä tekstejä ja pystyy osallistumaan keskusteluihin. Hän osaa hahmottaa tieteellisen tiedon perusteella toimivia ratkaisumalleja käytännön kysymyksiin. Hän tuntee oman alansa keskeisimmät kvantitatiiviset menetelmät ja pystyy ottamaan käyttöönsä uusia tutkimus- ja työskentelymenetelmiä joustavasti. Maisteri omaa valmiudet, joilla hän voi kehittyä asiantuntijaksi erilaisissa ammatillisissa ja tieteellisissä työryhmissä, ja hän pystyy viestimään osaamistaan muille muun muassa tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median mahdollisuuksia käyttäen. Maisteri osaa toimia osana laaja-alaista ja monitieteistä asiantuntijaverkostoa. Maisteri noudattaa tutkimuksessa hyvän tieteellisen käytännön periaatteita. Maisteri osaa suunnitella tutkimuksen eettisesti kestävällä tavalla.
Maisteri pystyy arvioimaan kriittisesti olemassa olevaa tietoa, tuottamaan tieteelliseen ajatteluun perustuvaa tutkimusta ja on kiinnostunut ylläpitämään osaamistaan. Maisteri on aktiivinen ja vastuuntuntoinen ammatillisessa työskentelyssään. Hän pyrkii objektiiviseen tietoon ympäristötieteen kysymyksissä ja ongelmissa sekä pyrkii käyttämään tilanteeseen parhaiten soveltuvia menetelmiä. Maisteri on positiivinen, yhteistyökykyinen ja halukas jakamaan asiantuntemustaan yhteiskunnassa. Maisteri noudattaa eettisesti korkealaatuisen työskentelyn periaatteita.
Tutkintorakenne
- BENS5034 HOPS ja työelämätaidot (1 - 2 op)
- BENS5035 Tieteellinen kirjoittaminen (3Ìý´Ç±è)
- BENS5036 Tutkielmaan liittyvä kirjatentti (5Ìý´Ç±è)
- BENS5037 Pro Gradu -tutkielma (30Ìý´Ç±è)
- BENS5038 Kypsyysnäyte (0Ìý´Ç±è)
- BENS4039 Maisteriseminaari 1 ja projektin hallinta (3Ìý´Ç±è)
- BENS5039 Maisteriseminaari 2 ja tieteellinen viestintä (2Ìý´Ç±è)
- BENS5040 Työharjoittelu (5Ìý´Ç±è)
- ENVS1121 Biogeokemia (4Ìý´Ç±è)
- ENVS1122 Ekotoksikologian jatkokurssi (5Ìý´Ç±è)
- ENVS1123 Instrumenttianalytiikka ympäristötutkimuksessa (5Ìý´Ç±è)
- ENVS1124 Ympäristöteknologia (5Ìý´Ç±è)
- ENVS1125 Geoinformatiikan, spatiaalisen tilastotieteen ja kaukokartoituksen menetelmät (3Ìý´Ç±è)
- CMBS1104 Molekyyligenetiikan menetelmät (5Ìý´Ç±è)
- Sisällön valinnaisuus
- Vähintään 8 ´Ç±è¾±²Ô³Ù´Ç±è¾±²õ³Ù±ð³Ù³Ùä
- ENVS1126 Fate of chemicals in the environment (3Ìý´Ç±è)
- ENVS1127 Water resources, water supply & sanitation (5Ìý´Ç±è)
- ENVS1128 Remediation of contaminated environment (5Ìý´Ç±è)
- ENVS1129 Vesistötoksikologia (5Ìý´Ç±è)
- ENVS1130 Environmental risk perception and communication (3Ìý´Ç±è)
- ENVS1131 Experimental methods in water supply and sanitation (4Ìý´Ç±è)
- ENVS1137 Vesistöjen optiikan perusteet (2Ìý´Ç±è)
- ENVS1138 Vesistöjen optiikan kenttäkurssi (3Ìý´Ç±è)
- ENVS1133 Metallit ympäristössä ja niiden ekotoksikologia (4Ìý´Ç±è)
- ENVS1134 Ympäristötieteen aineistojen tilastolliset analyysimenetelmät (5Ìý´Ç±è)
- ENVS1135 Sustainable water supply and sanitation (5Ìý´Ç±è)
- WETS1045 Pintavesien tilan arviointi ja seuranta (4Ìý´Ç±è)
- WETS1050 Ympäristön muutos akvaattisissa ekosysteemeissä (5Ìý´Ç±è)
- ECOS1075 Evoluutiogenetiikan tutkimusmenetelmät (5Ìý´Ç±è)
- ECOS1085 Ympäristövaikutusten arvioiminen ja maankäytön suunnittelu (5Ìý´Ç±è)
- BENS5110 Tiede ja yhteiskunta (2Ìý´Ç±è)
- BENS5059 Koe-eläinkurssi (5Ìý´Ç±è)
- BENS9111 Tutkijaseminaari (1 - 5Â op)
- ENVS1139 Nexus of Water, Food and Energy (5Ìý´Ç±è)
Valinnaiset tutkinto-ohjelman syventävät opinnot (vähintään 8 op)
Valinnaisia kursseja valitaan siten, että syventävien opintojen opintokokonaisuuden laajuus on vähintään 85 ´Ç±è¾±²Ô³Ù´Ç±è¾±²õ³Ù±ð³Ù³Ùä.