Kemian kandidaattiohjelma
Kuvaus
Kemia on tieteenala, jossa selvitetään aineiden rakenteita ja ominaisuuksia kokeellisesti ja teoreettisesti. Kemistin koulutuksessa opitaan ymmärtämään molekyylien maailmaa sekä tutkimaan ja kehittämään sitä ihmisen hyvinvoinnin ja elinympäristön parantamiseksi. Opintoihin kuuluu luentoja, harjoituksia ja laboratoriotyöskentelyä sekä itsenäistä työskentelyä. Kemistin koulutuksessa saadaan välineet ymmärtää kemian ilmiöiden perusteita ja opitaan kokeellisia työmenetelmiä, tiedonhankintaa, yhteistyötaitoja ja tulosten raportointia. Ensin opiskellaan perusteet kaikista kemian aloista luonnontieteiden kandidaatin tutkintoa varten, ja saadaan edellytykset alan kehityksen seuraamiseen, sekä valmiudet tieteellisen ajatteluun ja työtapoihin. Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto antaa valmiudet jatkaa maisteriopintoihin.
Osaamistavoitteet
Kemian laitokselta valmistuvan luonnontieteiden kandidaatin osaamistavoitteet:
Tieteelliset osaamistavoitteet:
Tiedot: Kandidaatti tuntee kemian peruskäsitteet ja perusteoriat ja omaa valmiudet syventää osaamistaan kemian maisteriopinnoissa.
Taidot: Kandidaatti osaa hankkia tietoa ja kykenee lähdekritiikkiin. Hän pystyy omaksumaan uutta tietoa ja jäsentämään sitä. Hän pystyy yksinkertaiseen raportointiin.
Asenteet: Kandidaatti on kiinnostunut kemian eri aloista ja on halukas kehittämään osaamistaan edelleen.
Ammatilliset osaamistavoitteet:
Tiedot: Kandidaatti tietää kemistinä tai opettajana toimimiseen liittyvät ammatilliset haasteet ja kykenee yksinkertaisissa tapauksissa selittämään esimerkiksi saadun kemiallisen analyysituloksen vaikutuksen aineen rakenteeseen tai kemiallisen prosessin kulkuun. Hän on tietoinen kemiallisten yhdisteiden mahdollisesta myrkyllisyydestä sekä terveydellisistä haitoista.
Taidot: Kandidaatti ymmärtää kemiaan liittyviä tekstejä ja keskustelua ja pystyy arvioimaan kemian alalla tapahtuvaa kehitystä. Hän hallitsee perusanalyysimenetelmät ja osaa sekä soveltaa niitä käytäntöön että tulkita analyysituloksia. Lisäksi hän hallitsee matemaattiset ja tietotekniset apuvälineet.
Asenteet: Kandidaatti pystyy hankkimaan uutta tietoa kemian alaan liittyvissä kysymyksissä ja on halukas kehittämään osaamistaan edelleen.
Sosiaaliset osaamistavoitteet:
Tiedot: Kandidaatilla on käsitys siitä, miten kemian teollisuus liittyy yhteiskuntaan ja kemianteollisuuden tuotteet yksilön arkipäivään.
Taidot: Kandidaatti kykenee seuraamaan asiantuntijaryhmien toimintaa ja viestimään ryhmässä esiin tulleita asioita muille. Hän kykenee ryhmätyöskentelyyn sekä raportoimaan tutkimustuloksia suullisesti ja kirjallisesti.
Asenteet: Kandidaatti on yhteistyökykyinen ja halukas soveltamaan oppimaansa yhteisössä.
Eettiset osaamistavoitteet:
Tiedot: Kandidaatti on tietoinen kemian alaan liittyvistä eettisistä kysymyksistä ja ongelmista.
Taidot: Kandidaatti pystyy arvioimaan kemiallisen toiminnan vaikutuksia eettisestä näkökulmasta. Hän noudattaa tutkimuksessa hyvän tieteellisen etiikan periaatteita.
Asenteet: Kandidaatti ymmärtää kemian alaan liittyvien päätösten vaikutuksia eettisestä näkökulmasta.
Tutkintorakenne
- Arvosteluasteikko
-
- 0-5
- Osaamistavoitteet
- Perusopintojen jälkeen opiskelija osaa keskustella modernista kemiasta tieteenä, sen sovellettavuudesta monille tieteenaloille ja vaikutuksesta arkipäivän elämään. Perusopinnot suoritettuaan opiskelija osaa selittää ja palauttaa mieleen keskeiset kemian peruskäsitteet. Lisäksi opiskelijan ongelmanratkaisutaidot kehittyvät ja hän pystyy käyttämään ja soveltamaan kemiallista aineiden ja rakenteiden tuntemusta.
Tarkemmin määriteltynä, perusopintojen jälkeen opiskelija:
• tunnistaa tärkeimmät kemian käsitteet ja kemialliset mallit ja osaa laatia perusreaktioiden reaktioyhtälöt
• osaa analysoida, luokitella ja verrata alkuaineiden ominaisuuksia jaksollisen järjestelmän perusteella
• osaa esittää atomien ja kemiallisten yhdisteiden rakenteet
• osaa kuvata sidosteorioiden perusteet
• tunnistaa tavallisimmat yhdisteiden funktionaaliset ryhmät ja niiden perusreaktiot ja osaa arvioida niiden fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia
• muistaa yhdisteiden nimeämisen perusteet
• hallitsee tavallisimpien alkuaineiden ja niiden perusyhdisteiden esiintymisen ja erottamisen
• osaa kuvata ja keskustella reaktiokinetiikkaan, tasapainoon, termodynamiikkaan ja sähkökemiaan liittyvistä perusasioista ja laskea niihin liittyviä laskuja - KEMP010 Alkukeitos (2Ìý´Ç±è)
- KEMP111 Kemian perusteet 1 (yleinen kemia 1) (5Ìý´Ç±è)
- KEMP112 Kemian perusteet 2 (yleinen kemia 2) (5Ìý´Ç±è)
- KEMP113 Kemian perusteet 3 (epäorgaaninen kemia) (5Ìý´Ç±è)
- KEMP114 Kemian perusteet 4 (orgaaninen kemia) (6Ìý´Ç±è)
- KEMP1150 Kemian perusteet 5 (kemia elinympäristössä) (2Ìý´Ç±è)
- KEMP1160 Biologinen kemia 1 (2Ìý´Ç±è)
Kemian perusopinnot (27Â op)
- Arvosteluasteikko
-
- 0-5
- Osaamistavoitteet
- Aineopintojen jälkeen opiskelija kykenee ymmärtäen lukemaan, arvioimaan ja soveltamaan modernia kemian kirjallisuutta ja ajattelemaan kemistin lailla. Lisäksi opiskelija osaa yhdistää, vertailla ja analysoida perinteisten kemianalojen tuottamaa tietämystä ja omaa valmiudet kemian opintojen syventämiseen.
Tarkemmin määriteltynä, aineopintojen jälkeen opiskelija:
• osaa selittää yhdisteiden symmetrian ja sitoutumismallit
• osaa selittää koordinaatio- ja organometalliyhdisteiden kemialliset ominaisuudet ja rakenteet
• osaa käyttää reaktiomekanistista ajattelua ja soveltaa sitä yksinkertaisten yhdisteiden synteesien suunnitteluun ja käytännön toteutukseen
• osaa esittää ja käyttää klassisia termodynamiikan peruslakeja ja niihin liittyviä keskeisiä käsitteitä ja laskea niiden avulla kemiallisten systeemien ominaisuuksia
• osaa esittää kvanttimekaniikan mukaisen mallin atomien ja molekyylien rakenteesta sekä selittää ja päätellä sen avulla niiden spektroskoopista käyttäytymistä
• osaa kuvata kemiaan liittyviä fysikaalisia lakeja matemaattisten yhtälöiden ja lausekkeiden avulla
• osaa tulkita ja tuottaa kemiaan liittyviä graafisia esityksiä ja diagrammeja
• osaa selittää tavallisimmat rakenneanalyysimenetelmät sekä soveltaa ja valita oikean menetelmän yksinkertaisten yhdisteiden tunnistamiseen
• osaa tulkita ja analysoida eri menetelmillä tuotettuja atomi- tai molekyylispektrejä
• osaa selittää klassisten analyysimenetelmien teoreettiset taustat ja ottaa ne käyttöön laboratoriotyöskentelyssä sekä arvioida eri analyysimenetelmien soveltuvuutta erilaisten näytteiden analysointiin
• osaa toimia laboratoriossa turvallisesti ja itsenäisesti sekä tuottaa suorittamistaan harjoitustöistä jäsennellyn, tuloksia analysoivan ja johtopäätöksiä sisältävän raportin - KEMA200 Johdatus laboratoriotöihin (4Ìý´Ç±è)
- KEMA203 Analyyttinen kemia 1 (3Ìý´Ç±è)
- KEMA204 Analyyttinen kemia 2 (3Ìý´Ç±è)
- KEMA210 Analyyttisen kemian työt (4Ìý´Ç±è)
- KEMA214 Epäorgaaninen kemia 1 (4Ìý´Ç±è)
- KEMA215 Epäorgaaninen kemia 2 (3Ìý´Ç±è)
- KEMA220 Epäorgaanisen kemian työt (4Ìý´Ç±è)
- KEMA224 Fysikaalinen kemia 1 (4Ìý´Ç±è)
- KEMA225 Fysikaalinen kemia 2 (4Ìý´Ç±è)
- KEMA230 Fysikaalisen kemian työt (4Ìý´Ç±è)
- KEMA282 Orgaaninen kemia 1 (5Ìý´Ç±è)
- KEMA283 Orgaaninen kemia 2 (4Ìý´Ç±è)
- KEMA239 Orgaanisen kemian työt (4Ìý´Ç±è)
- KEMA2840 Biologinen kemia 2 (3Ìý´Ç±è)
- KEMA250 Tutkimusprojekti (3 - 9Â op)
- KEMA260 Kandidaattitutkielma (6Ìý´Ç±è)
- KEMA261 Kypsyysnäyte LuK-tutkintoa varten (0Ìý´Ç±è)
Kemian aineopinnot (62 - 68Â op)
- KEMY001 LuK-tutkinnon henkilökohtainen opintosuunnitelma (1Ìý´Ç±è)
- KEMY003 Kemian tiedonhankinta (1Ìý´Ç±è)
- HYVY001 Akateeminen opiskelukyky - muutakin kuin pisteitä (2Ìý´Ç±è)
- XYHM005 Akateemiset tekstitaidot (kemia) (2Ìý´Ç±è)
- XYHM006 Raportoiva viestintä (kemia) (1Ìý´Ç±è)
- XYHM007 Monikielinen vuorovaikutus (kemia) (3Ìý´Ç±è)
- XYHM008 Tutkimusviestintä (kemia) (2Ìý´Ç±è)
- Sisällön valinnaisuus
- Vähintään 6 ´Ç±è¾±²Ô³Ù´Ç±è¾±²õ³Ù±ð³Ù³Ùä
- Sisällön valinnaisuus
- Vähintään 50 ´Ç±è¾±²Ô³Ù´Ç±è¾±²õ³Ù±ð³Ù³Ùä
Matemaattiset opinnot (15Â op)
Yleisen matematiikan lukiossa suorittaneille suositellaan Matematiikan propedeuttisen kurssin (MATY010, 5 op) käymistä ennen matemaattisten opintojen suorittamista.
Tutkintoon tulee suorittaa Calculus 1 ja 2 -kurssit. Mikäli opiskelija suorittaa matematiikan perusopinnot 25 op tai matematiikan perus- ja aineopinnot 60 op, nämä kurssit eivät ole pakollisia.
Yhteensä kandidaatin tutkintoon tulee suorittaa vähintään 15 op matematiikan, fysiikan tai tilastotieteen opintoja, jotka voivat olla erillisiä kursseja tai sisältyä kyseisten oppiaineiden perus- tai aineopintokokonaisuuksiin.
Muut matemaattiset opinnot (vähintään 6 op)
Yhteensä kandidaatin tutkintoon suoritetaan vähintään 15 op matematiikan, fysiikan tai tilastotieteen opintoja, jotka voivat olla erillisiä kursseja tai sisältyä kyseisten oppiaineiden perus- tai aineopintokokonaisuuksiin.
Valinnaiset opintokokonaisuudet (vähintään 50 op)
Tutkinnon valinnaisina opintokokonaisuuksina on suoritettava aineopinnot (60 op) yhdessä oppiaineessa tai perusopinnot (25 op) kahdessa oppiaineessa. Kemistiksi opiskelevan valinnaisiksi opintokokonaisuuksiksi sopivat esimerkiksi fysiikka, matematiikka, tietotekniikka, tilastotiede, biologia, ympäristötieteet, taloustieteet ja tiedekunnan tarjoama perusopintokokonaisuus Luonnontieteiden perusteet ja menetelmät.
Vapaasti valittavat opinnot
Luonnontieteiden kandidaatin tutkintoon kuuluu vapaasti valittavia opintoja siten, että tutkinnon kokonaislaajuus on 180 op. Tutkinnossa on oltava vähintään 15 op fysiikan, matematiikan tai tilastotieteen opintoja, jotka voivat olla erillisiä kursseja tai sisältyä kyseisten oppiaineiden perus- tai aineopintokokonaisuuksiin.
Tutkintoon suositellaan tehtävän joitakin työelämää tukevia opintoja (esim. Työelämäpalvelujen kursseja). Valinnaisiksi opinnoiksi käy myös kansainvälisen liikkuvuusjakson aikana suoritettuja opintoja.
Valinnaisiin opintoihin ei saa sisällyttää kemian syventäviä opintoja. Työharjoittelua saa sisältyä enintään 5 op.