Kyberturvallisuuden maisteriohjelma
Kuvaus
Kyberturvallisuuden maisteriohjelman tavoitteena on tarjota opiskelijalle vankka osaaminen työskentelyyn kyberturvallisuuden kokonaishallintaa vaativissa johtamis- ja kehittämistehtävissä. Koulutuksessa tarkastellaan kybermaailmaa ja sen turvallisuutta
yhteiskunnallisesta, toiminnallisesta, teknologisesta ja systeemisestä näkökulmasta. Maisteriohjelmassa kyberturvallisuutta tarkastellaan kokonaisturvallisuuden kontekstissa ottaen huomioon kansainvälistyvään ja digitalisoituvaan yhteiskuntaamme liittyvät kehityskulut, toiminta- ja huoltovarmuus sekä reagointi- ja riskinsietokyky.
Maisteriohjelman opiskelijat saavuttavat digitalisoituvan maailman ymmärtämisen kannalta tarvittavan teknisen perusosaamisen. Perusosaamisen tuottavat täydentävät (tarvittaessa) ja muut opinnot suoritetaan maisteriopintojen osana.
Tutkintorakenne
- Sisällön valinnaisuus
- Vähintään 20 DZ辱ԳٴDZ辱ٱٳä
- ITKA204 Tietokannat ja tiedonhallinnan perusteet (5DZ)
- KYBP1002 Tietokantaosaamisen perusopintotasoinen suoritus korkeakoulussa (5DZ)
Informaatioteknologian perusosaaminen (vähintään 20 op)
Informaatioteknologian perusosaamisen moduuli tulee suoritettavaksi opiskelijalle, joka ei aiemmissa opinnoissaan joko osana aiemmin suoritettua tutkintoa tai muuten ole suorittanut opintoja, jotka tuottavat kyberturvallisuuden maisteriohjelmassa vaadittavan informaatioteknologian perusosaamisen. Jos opiskelijalla on osaamista moduulin jollain osa-alueella, hänen tulee suorittaa osana moduulia sellaisia opintoja, joihin liittyen hänellä ei ole osaamista.
- Arvosteluasteikko
-
- 0-5
- KYBS5502 Pro gradu -tutkielma (30DZ)
- KYBS5503 Maturiteetti (0DZ)
- KYBS5505 Pro gradu -seminaari (5DZ)
- TJTS504 Tutkimus ja sen menetelmät (5DZ)
- ITKST41 Kybermaailma ja turvallisuus (5DZ)
- TJTSM51 Information Security Management (5DZ)
- TJTSM56 Advanced Course on Information Security Management (5DZ)
- ITKST56 Järjestelmähaavoittuvuudet (5DZ)
- TIES327 Tietoverkkoturvallisuus (3 - 7 op)
- KYBS1201 Kyberturvallisuusteknologiat (5DZ)
- Sisällön valinnaisuus
- Vähintään 10 DZ辱ԳٴDZ辱ٱٳä
- Sisällön valinnaisuus
- Valitaan 0-15 DZ辱ԳٴDZ辱ٱٳä
- KYBS7011 Turvallisuus, yhteiskunta ja resilienssi (5DZ)
- ITKST40 Yhteiskunta ja informaatioturvallisuus (5DZ)
- ITKST44 Kybermaailma ja kansainvälinen oikeus (5DZ)
- KYBS7021 Viestinnän ja vaikuttamisen teoreettisia perusteita (5DZ)
- KYBS7022 Informaatiovaikuttamisen keskeisiä kysymyksiä (5DZ)
- KYBS7031 Informaation hallinta ja tiedustelu I (5DZ)
- KYBS7032 Informaation hallinta ja tiedustelu II (5DZ)
- KYBS7033 Informaation hallinta ja tiedolla johtaminen (5DZ)
Kyberturvallisuuden syventävät opinnot, kyberturvallisuuden opintosuunta (78 - 82 op)
Kyberturvallisuuden tutkimusosaaminen (40 op) (40 op)
Kyberturvallisuuden tutkimusosaamisen moduuli sisältää tutkintoasetuksen mukaisen lopputyön ja siihen liittyvät opintojaksot.
Kyberturvallisuuden johtaminen (15 op) (15 op)
Kyberturvallisuuden johtamisen moduuli sisältää opintoja, joiden aikana opiskelija saa perustiedot kybermaailmasta ja sen olemuksesta sekä kyberuhista korkealla abstraktiotasolla. Lisäksi opiskelija saa perustiedot erilaisten organisaatioiden kyber- ja tietoturvallisuuden hallinnasta ja johtamisesta.
Kyberturvallisuuden teknologian moduuli (15 op) (13 - 17 op)
Kyberturvallisuuden teknologian moduuli sisältää opintoja, joiden aikana opiskelija saa perustiedot tietojärjestelmiin, tietoverkkoihin ja tietokantoihin liittyvistä yleisimmistä haavoittuvuuksista ja turvallisuusuhista sekä niiltä suojautumisesta.
Moduuli koostuu kolmesta opintojaksosta, joille on määritelty suoritusjärjestys:
• ITKST56 – Järjestelmähaavoittuvuudet (5 op)
• KYBS1201 – Kyberturvallisuusteknologiat (5 op)
• TIES327 – Tietoverkkoturvallisuus (5 op) HUOM! kurssi tulee suorittaa 5 op laajuisena.
Osaamista suuntaavat opinnot (väh.10) (vähintään 10 op)
Osaamista suuntaavat opinnot -osaamispylvääseen sisältyvien moduulien ja opintojen tavoitteena on mahdollistaa opiskelijan saavuttaman osaamisen suuntaaminen hänen omien tavoitteidensa mukaisesti. Osaamista voi suunnata joko pelkästään kyberturvallisuuden alalla tai vaihtoehtoisesti sekä kyberturvallisuuden että jollain muulla alalla.
Osaamista suuntaavat opinnot kyberturvallisuuden alalla voivat koostua joko kyberturvallisuuden maisteriohjelman tuottamista moduuleista ja opintojaksoista tai informaatioteknologian tiedekunnan muiden maisteriohjelmien tuottamista syventävien opintojen tasoisista moduuleista tai opintojaksoista. Näitä opintoja opiskelijan tulee valita vähintään 10 op siten, että maisteriohjelman syventävien opintojen laajuudeksi muodostuu vähintään 80 op. Osaamista suuntaavat 10 op opinnot voi valita joko moduuleittain tai niistä riippumatta vapaasti.
Tarjottavat osaamista suuntaavat kyberturvallisuuden alan moduulit vahvistetaan vuosittain lähtökohtaisesti opinto-ohjelman vahvistamisen yhteydessä kutakin lukuvuotta edel-tävän kesäkuun alkuun mennessä. Samalla vahvistetaan näiden moduulien osaamistavoitteet ja muut opintojen suunnittelun kannalta tarvittavat tiedot.
Osaamista suuntaaviin opintoihin voi sisältyä myös yhteensä enintään viisi DZ辱ԳٴDZ辱ٱٳä kyberturvallisuuden alan harjoittelua ja/tai aiemman työhistorian perusteella AHOT-menettelyssä hyväksi luettavia kyberturvallisuuden alan vaativia asiantuntijatehtäviä.
Kyberturvallisuuden yhteiskunnalliset ulottuvuudet (0 - 15 op)
- Sisällön valinnaisuus
- Valitaan 0-35 DZ辱ԳٴDZ辱ٱٳä
Vapaasti valittavat opinnot (0 - 35 op)
Muut opinnot siten, että tutkinnon minimilaajuus 120 op tulee täyteen. Mikäli opiskelija suorittaa pääaineen, sivuaineen tai viestintä- ja kieliopintoja enemmän kuin niiden minimilaajuus on, vähenee vapaavalintaisten opintojen minimimäärä vastaavalla opintopistemäärällä.