Opettajankoulutuksessa opiskeltavat ja tutkittavat ilmiöt
Opettajankoulutuslaitos toteuttaa ilmiölähtöistä opetussuunnitelmaa: opiskelun tavoitteena on pyrkiä ymmärtämään oppimiseen liittyviä ilmiöitä ja ongelmia. Tällöin tarvitaan kykyä yhdistää toisiinsa erilaisia tieteellisiä teorioita sekä autenttisia arkikokemuksesta nousevia näkökulmia, koska oppimisen ilmiötä ei voi syvällisesti ymmärtää vain yhdestä näkökulmasta.
Opettajankoulutuksen opinnot sekä luokanopettaja- että aineenopettajakoulutuksessa rakentuvat viidestä ilmiöstä:
Vuorovaikutus ja yhteistyö
Vuorovaikutus on ilmiö, jossa tarkastellaan ihmisiä suhteessa toisiinsa. Se kietoutuu kasvatusalan koulutukseen ja siinä rakentuvaan kasvatusalan asiantuntijuuteen monella tavalla: (1) osaamisena, (2) osallisuutena ja osallistumisena sekä (3) kohtaamisen tiloina. Ilmiön tutkimisessa nämä tarkastelunäkökulmat limittyvät ja täydentävät toisiaan. Ilmiötä tarkastellaan lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden formaaleissa ja informaaleissa oppimisympäristöissä. Tieto- ja viestintäteknologian merkitys ilmiön eri ulottuvuuksissa on olennainen.
Vuorovaikutus ja yhteistyö osaamisena tarkastelee niitä vuorovaikutussuhteisiin liittyviä tietoja, taitoja ja asenteita, joita ihminen tarvitsee edistääkseen sekä yksilöiden että yhteisöjen oppimista, kasvua ja kehitystä, muutosta ja hyvinvointia. Vuorovaikutus- ja yhteistyöosaaminen on kykyä toimia kasvatuksellisessa ja ohjauksellisessa vuorovaikutussuhteessa lasten, nuorten ja aikuisten kanssa. Lisäksi se on kykyä toimia asiantuntijana ja kumppanina perheen, työyhteisön ja moniammatillisen verkoston kanssa. Osaaminen ilmenee taitona havainnoida, kuunnella, antaa ja vastaanottaa palautetta, tunnetaitoina, kykynä ilmaista itseä sekä viestiä monikanavaisesti.
Vuorovaikutus ja yhteistyö osallistumisena ja osallisuutena tarkastelee kohtaamista ja kohtaamattomuutta sekä dialogisuutta ja yksiäänisyyttä ja niiden välisiä jännitteitä. Tällöin ilmiön tarkastelussa olennaisia ovat motiivit, keinot, tavat ja strategiat, jotka ilmentävät, rakentavat tai murentavat suhdetta muihin. Osallistumiseen ja osallisuuteen liittyy olennaisesti myös yksilön ja ryhmän suhteiden, ryhmädynamiikan ja yhteisöllisyyden rakentamisen (esimerkiksi yhdessä oppiminen) tutkiminen ja ymmärtäminen.
Kohtaamisen tilat ovat konkreettisia ja fyysisiä, abstrakteja ja näkymättömiä, sekä virtuaalisia tiloja. Tällöin vuorovaikutus ja yhteistyö -ilmiön tarkastelussa otetaan huomioon kohtaamisen kulttuuriset ehdot, esimerkiksi arvot, normit ja tavat. Tarkastelun kohteena ovat myös prosessit ja lainalaisuudet, jotka määrittävät kasvatusalan professioille ominaisten suhteiden luonnetta ja dynamiikkaa (esimerkiksi vastuu- ja valtasuhteet, jaettu tiedon rakentaminen).
Oppiminen ja ohjaus
Oppiminen ja ohjaus muodostavat monikerroksisen ilmiökokonaisuuden, jota voidaan jäsentää monella eri tavalla. Lähtökohtana ovat oppijoiden ja oppimisprosessien monenlaisuus, mistä seuraa myös oppimisen kompleksinen luonne. Oppimista voidaan tarkastella yksilön, yhteisöjen ja yhteiskunnan tasolla sekä niiden välisessä vuorovaikutuksessa. Oppimisen luonteen ymmärtämisessä ihmis-, tiedon- ja oppimiskäsitykset ovat tärkeitä. Ne kiinnittävät oppimisen tarkastelun syvempiin filosofisiin sitoumuksiin ja ohjaavat käytännön pedagogisissa ratkaisuissa, joista yhtenä esimerkkinä on inklusiivisuuden korostaminen tämän päivän kasvatuksessa ja koulutuksessa.
Oppiminen on kontekstisidonnaista, elinikäistä, elämänlaajuista, formaalia tai informaalia. Ihminen oppii erilaisissa ympäristöissä, esimerkiksi kotona, päivähoidossa, koulutuksessa, työssä ja harrastuksissa. Kyky eritellä oppimisympäristöjä on tarpeen oppimisen luonteen ymmärtämiselle ja esteettömien oppimisympäristöjen rakentamiselle.
Kasvun ja oppimisen ohjaaminen rakentuu oppijoiden kehitysvaiheen ja yksilöllisten ominaisuuksien tunnistamiselle ja huomioimiselle sekä oppimisympäristön analyysille. Oppimisen ja ohjauksen prosesseja voidaan eritellä monenlaisilla pedagogisilla käsitteillä ja teorioilla. Näihin ovat sidoksissa opetussuunnitelma-ajattelu ja kasvattajan henkilökohtaiset käyttöteoriat. Oppimisen, osallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen edellyttävät osaavaa eriyttämistä ja arviointia, ja kykyä käyttää hyväksi ohjaamistapojen kirjoa. Kasvatustieteen asiantuntijan on syytä tuntea myös elinkäisen ja elämänlaajuisen ohjauksen järjestelmiä, joita ovat esimerkiksi oppilaanohjaus, ammatinvalinnanohjaus, sekä elinikäinen uraohjaus.
Oppiminen on sidoksissa kasvatuksen ja koulutuksen yhteiskunnallisiin tehtäviin: kulttuurin ja yhteisöjen jatkuvuuden ja muutoksen turvaamiseen. Siten kasvatus, koulutus ja oppiminen ovat myös poliittisia kysymyksiä. Yhteiskunnallinen koulutuspolitiikka ja siihen sidoksissa oleva valtakunnallisten opetussuunnitelmien laatiminen ovat valtakamppailua ja intressineuvotteluita.
Kasvatus, yhteiskunta ja muutos
Kasvatus, yhteiskunta ja muutos -ilmiökokonaisuudessa tutkitaan yhteiskunnan muuttuvia käytänteitä ja rakenteita, jotka luovat mahdollisuudet ja asettavat reunaehdot kasvatukselle, koulutukselle sekä laajemmin koko sosialisaatioprosessille. Kasvatus ja koulutus ylläpitävät ja uusintavat yhteiskuntaa, kuitenkin sitä samalla uudistaen - traditio luo jännitteisen pohjan pysyvyyden ja muutoksen välille. Sen vuoksi kasvatusta ja koulutusta tarkastellaan ajallisuuden kautta, mikä avaa niihin menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden näkökulmat. Kasvatuksen ja koulutuksen käytänteet ovat sidoksissa myös vallitsevaan sosio-historialliseen tilanteeseen, kulttuuriin, politiikkaan, ideologioihin ja valtarakenteisiin. Nämä asettavat kasvatukselle yhteiskunnalliset ja rakenteelliset ehdot, joiden tutkimisen ohella ilmiökokonaisuudessa pohditaan yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden, inkluusion, tasa-arvon, moninaisuuden sekä toiseuden ja eriarvoistumisen kysymyksiä.
Kasvatus, yhteiskunta ja muutos -ilmiökokonaisuuden tutkimuskohteita ovat lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden; kasvatuksen, koulutuksen ja sosialisaation; yhteiskunnan ja työelämän sekä yhteiskunnallisen ja kulttuurisen muutoksen ambivalenttiset ilmiöt. Huomiota kiinnitetään lapsuudessa, nuoruudessa ja perheessä tapahtuneisiin muutoksiin. Näitä ovat perhemuotojen monipuolistuminen, kasvatuksen ja ihmisen elämänkulun institutionalisoituminen, lasten ja nuorten oikeuksien vahvistuminen sekä kasvuympäristöjen moninaistuminen.
Lähtökohtana on lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden tarkastelu historiallisena, yhteiskunnallisena ja kulttuurisena konstruktiona. Tällöin kasvatus ja koulutus eri ikävaiheissa nähdään kytkeytyneenä politiikan, kulttuurin ja työelämän muutoksiin, aktiivisen kansalaisuuden ja yhteiskunnallisen osallisuuden reunaehtoihin sekä aikuiskoulutuksen ja elinikäisen oppimisen mahdollisuuksiin. Muutos ilmenee yhteiskunnan modernisoitumisena eri muodoissaan, kuten yksilöllistymisenä ja globalisoitumisena, elämäntapojen ja arvomaailman erilaistumisena, sekä valinnanvapauden lisääntymisenä. Muutoksia ja niihin liittyviä ilmiöitä tarkastellaan, tarkennetaan ja problematisoidaan tutkivalla ja kyselevällä otteella.
Tieteellinen ajattelu ja tieto
Tieteellinen tieto on keskeinen osa asiantuntijuutta erityisesti akateemisissa ammateissa. Tieteellisen tiedon rakentumista on tarkasteltu mm. tieteenfilosofiassa, tieteellisen ajattelun ja yleisemminkin korkeakouluopetuksen ja -oppimisen tutkimuksessa sekä aikuisen kognitiivisen kehityksen tutkimuksessa. Ilmiöön liittyviä teemoja ovat näin ollen psyykkinen ja sosiaalinen kehitys, oppiminen aikuisuudessa, tieteellinen ajattelu, tieteellisen tiedon olemus sekä ammattietiikka ja hyvä tieteellinen käytäntö. Kasvatustiedettä tarkastellaan tieteenalana suhteessa muihin tieteenaloihin.
Opiskelija oppii muodostamaan käytännössä esille tulevista ongelmista teoreettisia, tutkittavia kysymyksiä ja rakentamaan näin tutkimusperustaista tietoa. Hän oppii myös arvioimaan ja tulkitsemaan havaintojaan kriittisesti ja tutkimaan erilaisia ilmiöitä myös itse tutkimuksellisten periaatteiden ohjaama.
Osaaminen ja asiantuntijuus
Asiantuntijuus ilmiönä on monitahoinen ja sitä on tutkittu monen tieteenalan perspektiivistä kuten psykologisesta, sosiologisesta ja filosofisesta näkökulmasta. Psykologisesti painottuneessa tutkimuksessa asiantuntijuutta on tarkasteltu erityisesti korkeatasoisen osaamisen kehittymisenä, kun taas sosiaalitieteellisesti orientoitunut tarkastelu on kohdistunut asiantuntijuuteen yhteisöllisenä ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Filosofian näkökulmasta puolestaan kiinnostavaa on esimerkiksi kysymys asiantuntijuuden ja asiantuntijatiedon luonteesta sekä toimintaan liittyvästä etiikasta. Asiantuntijuuteen ja sen kehittymiseen liittyviä teemoja ovat esimerkiksi oppiminen koulutuksen ja työelämän rajapinnoilla, erilaisissa yhteisöissä ja verkostoissa oppiminen, ammatillinen identiteetti ja toimijuus sekä organisaatioiden johtaminen ja kehittäminen. Teemojen opiskelu kytketään opiskelijan oman kasvatustieteellisen asiantuntijuuden kehittymiseen. Kasvatustieteellisen asiantuntijuuden rakentuminen on prosessi, joka jatkuu opintojen ja koko ammatissa toimimisen ajan.
Opinnoissa tuetaan opiskelijan itsetuntemuksen kehittymistä ja kasvua eettisesti kestävään kasvatustieteelliseen toimijuuteen. Opinnoissa pohditaan, kehitetään ja suunnataan omaa asiantuntijuutta kasvatustieteellisellä alalla. Oma asiantuntijana olemisen tapa kehittyy tulemalla tietoiseksi omista arvoista, asenteista, tunteista, kiinnostuksen kohteista ja toimintaa ohjaavista periaatteista. Lisäksi tullaan tietoiseksi siitä, että kasvatusalan asiantuntijuus ei kehity tyhjiössä, vaan se rakentuu sosiaalisesti, ja ammatillista toimintaa määrittävät erilaiset reunaehdot, kuten lait, asetukset ja opetussuunnitelmat.