Kasvatustieteiden tohtoriohjelma
Kuvaus
Kasvatustieteiden tohtoriohjelma
• kasvatustieteen tohtorin tutkinto tai
• filosofian tohtorin (kasvatustiede) tutkinto.
Kasvatustieteellisten tutkintojen pääaineena on jokin seuraavista: kasvatustiede, aikuiskasvatustiede, erityispedagogiikka tai varhaiskasvatustiede. Tohtorin tutkintoon sisältyy väitöskirja ja 40 opintopistettä muita tohtoriopintoja. Kasvatustieteen tohtorin tutkintoon hyväksytty voi välitutkintona suorittaa kasvatustieteen lisensiaatintutkinnon, josta muiden opintojen osuus on 20 opintopistettä.
Filosofian tohtorin (kasvatustiede) tutkinto on kasvatustieteiden tiedekunnan tarjoama jatkotutkinto niille, joiden maisterin tutkinnon pääaine ei ole kasvatustieteellinen oppiaine. Sen suorittamisessa noudatetaan soveltuvin osin kasvatustieteen tohtorin tutkinnon suorittamisesta annettuja määräyksiä. Filosofian tohtorin tutkintoon hakevalla täytyy olla suoritettuna joko kasvatustieteen perus- ja aineopinnot tai ohjaajan toimesta kirjallisesti todettu vastaavuus. Lisäksi suositellaan, että opiskelija suorittaa opintojensa aikana kasvatustieteellisiä syventäviä opintoja.
Osaamistavoitteet
Tohtorin tutkinnon suorittamiseksi jatko-opiskelijan tulee suorittaa tieteellisen jatkokoulutuksen opinnot, osoittaa tutkimusalallaan itsenäistä ja kriittistä ajattelua sekä laatia väitöskirja ja puolustaa sitä julkisesti. (Asetus yliopistojen tutkinnoista 794/2004). Tieteellisen jatkokoulutuksen tavoitteena on, että opiskelija perehtyy syvällisesti omaan tutkimusalaansa ja sen yhteiskunnalliseen merkitykseen sekä saavuttaa valmiudet tutkimusalansa piirissä itsenäisesti ja kriittisesti soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä eettisesti kestävällä tavalla ja luoda uutta tieteellistä tietoa. Opiskelija perehtyy tieteenalansa kehitykseen, perusongelmiin ja tutkimusmenetelmiin sekä saavuttaa sellaisen yleisen tieteenteorian ja tutkimusalaansa liittyvien muiden tieteenalojen tuntemuksen, joka mahdollistaa niiden kehityksen seuraamisen.
Tutkintorakenne
- Sisällön valinnaisuus
- Valitaan 40 opintopistettä
Tieteellisen jatkokoulutuksen opinnot (40Â op)
Tieteellisen jatkokoulutuksen opinnot koostuvat neljästä opintojaksosta (yht. 40 op), joiden sisältö ja osasuoritusten laajuudet neuvotellaan ohjaajan kanssa.. Pääsääntönä on, että opinnot ovat vähintään syventävän tasoisia. Poikkeuksena voi olla esimerkiksi menetelmäopintojen täydentäminen ja ajantasaistaminen ensin aineopintojen tasolla. Opintojaksojen sisältävät seuraavia yleisiä osaamistavoitteita (rehtorin päätös 12.12.2016): 1) Tieteenalakohtainen osaaminen, 2) Tutkimusosaaminen, 3) Viestintäosaaminen ja 4) Muu ammatillisen asiantuntijuuden rakentumista tukeva osaaminen.
Tohtoritutkinnon opintojaksojen osasuoritukset ovat voimassa 10 vuotta. Yli 10 vuotta vanhoja opintosuorituksia voidaan erityistapauksessa hyväksyä tohtoritutkinnon osaksi. Tohtoriopiskelijan aikaisempia opintoja tai muuten hankittua osaamista voidaan lukea hyväksi tohtorintutkintoon Jyväskylän yliopiston tutkintosäännön 33 § mukaisesti. Esityksen hyväksilukemisesta tekee opiskelija yhdessä ohjaajiensa kanssa. Tiedekunnan dekaani päättää hyväksi lukemisesta.
Opintojaksojen suunnittelussa tulee ottaa huomioon perehtyneisyyden hankkiminen aiempaa osaamista tukevalta alueelta ja suoritustapojen monipuolisuus (pääsääntöisesti opintojakson sisällä ei yksipuolisesti pelkästään kontaktiopetukseen osallistumista tai vain esseesuorituksia tai esitelmiä. Opintojen suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon relevantti kohdentaminen niin, että 40 opintopistettä täyttyy ja kokonaisuus tukee suoraan väitöstutkimusta ja valmistumista odotetussa ajassa.
Ihmistieteiden metodikeskuksen (IHME) ja tiedekuntien (esim. KTK, YTK, HTK) tai osaamiskeskittymien tarjoamien kurssien tarjotin vaihtelee vuosittain. Tohtoriopintojen alussa suositetaan kurssia Orientation Course for Doctoral Students/First Year Skills for Doctoral Students/Starting a Doctorate (2 ECTS) ja osallistumista tiedekunnan järjestämään orientaatiopäivään.