KEMS905 Työelämässä hankittu osaaminen (1-10 op)
Osaamistavoitteet
Opiskelijat oppivat sanoittamaan työelämässä hankittua osaamista ja peilaamaan osaamistaan laitoksella annettavaan oopetukseen.
Suoritustavat
Opiskelijan on todennettava osaamisensa, jotta osaamista voidaan arvioida. Opiskelijalta voidaan edellyttää kirjallisten dokumenttien lisäksi myös näyttöä osaamisestaan.
Kirjallisessa dokumentissa on pyrittävä kuvaamaan, mitä osaamista hän on työelämässä saanut ja vielä niin, että sillä voisi ajatella korvaavan yliopistossa annettavaa opetusta (mm. teorioiden ymmärtäminen, funktionaalisten ryhmien merkitys, menetelmien teorioiden tunteminen ja käytäntöön soveltaminen, laadunvarmistus yms.). Dokumentissa tulee lisäksi kuvata lyhyesti työpaikka ja työhistoria. Työtodistukset on oltava liitteenä.
Yksityiskohtaisemmat ohjeet opintopisteiden anomiseksi työelämässä hankitun osaamisen perusteella löytyvät laitoksen kotisivuilta.
³§¾±²õä±ô³Ùö
Työkokemuksen tai muun osaamisen hyväksyminen osaksi suoritettavaa tutkintoa.
Muualla kuin virallisessa koulutuksessa hankittua osaamista voi syntyä epävirallisen oppimisen (täydennyskoulutukset, työpaikkojen lyhytohjelmat, vapaan sivistystyön koulutukset) tai arkioppimisen (työkokemus, luottamustoimet, harrastukset) yhteydessä. Keskeistä ovat kokemuksen kautta opitut tiedot ja taidot, ei niinkään kokemus sinänsä.
Arviointiperusteet
Kirjallisen dokumentin perusteella laitoksen pedagoginen johtaja hyväksyy työelämässä hankitun osaamisen opintosuoritukseksi ja annettaviin opintopisteisiin vaikuttaa työhistoria ja työn vaativuus ja vastuut.