FYSS3310 ³§Ã¤³Ù±ð¾±±ô²â³Ù³Ü°ù±¹²¹±ô±ô¾±²õ³Ü³Ü²õ (4 op)

Arvosteluasteikko
±á²â±¹Ã¤°ì²õ²â³Ù³Ù²â-³ó²â±ôä³Ù³Ù²â
Opetuskieli/-kielet
suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa nimetä säteilylähteet ja listata säteilytoimintaan liittyvät vaatimukset ja lainsäädännön. Opiskelija osaa kertoa säteilyn käytön osapuolten vastuut ja velvollisuudet sekä soveltaa turvallisuusnormeja käytännön säteilytoimintaan ja tunnistaa toiminnan riskit. Hän on suorittanut säteilyturvallisuusvastaavan säteilysuojelukoulutuksen teollisuuden ja tutkimuksen säteilytoiminnassa osaamisalana Umpilähteet ja röntgenlaitteet sekä avolähteiden käyttö laboratorioissa säteilylähteiden luokassa 3 ja Avolähteiden käyttö laboratorioissa säteilylähteiden luokissa 1 ja 2.

Suoritustavat

Harjoitustyö, tentti

³§¾±²õä±ô³Ùö

Säteilyfysiikan ja säteilysuojelun perusteet; säteilysuojelun käytännön toteutus työpaikoilla; avolähteiden käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa ja opetuksessa; umpilähteiden ja röntgenlaitteiden käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa ja opetuksessa; hiukkaskiihdyttimen käyttö ja huolto

³¢¾±²õä³Ù¾±±ð»å´Ç³Ù

Ajankohta kevätlukukausi, joka toinen vuosi.

Kirjallisuus

ISBN-numero Tekijä, julkaisuvuosi, teoksen nimi, julkaisija
Säteilylaki 2018
VN säteilyasetus 1034/2018
STM säteilyasetus 1044/2018
STUK määräykset
STUK ST-ohjeet soveltuvin osin
STUK, Säteily- ja ydinturvallisuus -kirjasarja, osat 1-4.

Arviointiperusteet

Opiskelijan on osallistuttava 2/3 kontaktiopetuksesta, ja suoritettava hyväksytysti ko. pätevyystutkintoon kuuluva tentti ja käytännön harjoittelu.

Esitietovaatimukset

Esitietona vaaditaan kurssin FYSA2001-FYSA2002 (tai vanhempi FYSP106) Moderni fysiikka suorittamista.